parlametn

Parlament structurat sau buzunar optimizat?

Partidul Democrat din Moldova își dorește optimizarea Parlamentului începînd cu următoarea legislatură prin a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, intenție pe care o anunțatu încă în 2016, de rînd cu reforma Guvernului, de care democrații deja s-au apucat. Despre inițerea unui referendum în acest sens, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat opinia publică în cadrul briefiengului săptămînal. Un Parlament optimizat și bine structurat va deveni mai eficient, spune el.

În același context, PDM a lansat și o altă propunere care vizează controlul cetăţenilor asupra deputaților, mai exact posibilitatea ca oamenii să retragă mandatele legislatorilor, atunci când ultimii i-au dezamăgit şi nu le mai reprezintă în mod corect interesele. Aur curat, nu? Asta dacă uităm că propunerile respective au fost formulate de democrați.

La prima vedere, modificările respective ar fi chiar benefice deoarece statul va cheltui mai puțini bani pentru întreținerea unor lenoși. Dar în culisele acestui teatru bine regizat se pun la cale optimizări ale cheltuielilor buzunarului lui El Coordonatore, care a înțeles că nu vrea să cupere mai mulți slugoi, cînd poate la fel de bine să facă treabă și cu o parte din ei. Mai puțini oameni, mai puțină scurgere de informație, mai puțină bătaie de cap, mai mult profit.

Unde mai pui că pe fiecare dintre cele 61 de marionete o poți fugări de pe scena politică la prima nesupunere, recurgînd la așa-zisul control parlamentar, inventat de Plahotniuc. Pe păpușar nu-l costă nimic să adune o gloată de oameni, care la comandă vor fi nemulțumiți de activitatea respectivului deputat, cerînd să-l dea jos din fotoliu.

Democrația, cu fiecare pas al democraților, se transformă într-un regim totalitar mascat. Reformele, de jure, se fac pentru a satisface partenerii externi și a liniști poporul, de facto, aceste schimbări toarnă apă la rădăcina copacului corupției și a hoției, înfiptă adînc în corpul Republicii Moldova.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green