foto-_m3_9722

Parlamentul și Guvernul și-au stabilit prioritățile pentru anul 2018 în cadrul primei ședințe comune din acest an – (VIDEO)

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2019 urmează să fie examinat și adoptat până la finele sesiunii de primăvară 2018. Propunerea a fost formulată în cadrul primei ședințe comune Parlament – Guvern, prezidată de speakerul Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip.

Parlamentul și Guvernul au stabilit obiectivele și prioritățile comune pentru anul 2018, convenind asupra sincronizării acțiunilor. Membrii Cabinetului de miniștri și deputații au discutat despre agenda legislativă și angajamentele față de partenerii de dezvoltare. Între acestea se regăsesc pachetele de legi necesare pentru reforma sistemului judecătoresc, cea a pensiilor, cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislația mass-media, lupta împotriva corupției, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, obținerea tranșelor II și III a asistenței macrofinanciare de la Uniunea Europeană etc.

Totodată, președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de Miniștri au discutat despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme demarate și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2018.

Andrian Candu a solicitat respectarea termenelor de transmitere și examinare a proiectelor de legi, menționând necesitatea colaborării comisiilor permanente și a fracțiunilor cu autorii inițiativelor în procesul legislativ.

„Calitatea legilor adoptate și impactul implementării acestora este obiectivul nostru în anul curent. Parlamentul trece la o etapă calitativ nouă în exercitarea controlului parlamentar, prin implementarea noului mecanism de evaluare ex-post. Vom face evaluarea pe dimensiunea juridică și de impact pentru a ne asigura că legile adoptate au un efect benefic asupra cetățenilor. De asemenea, ne vom axa pe implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, a Planului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și a programului actual de guvernare”, a declarat președintele Parlamentului.

La rândul său, premierul a solicitat sprijinul Parlamentului în aprobarea mai multor proiecte prioritare. „Sunt absolut convins că, deși suntem în fața unui an electoral, vom reuși dacă vom mări turațiile de la începutul anului, să realizăm mai multe decât până acum. Accentul l-am pus pe prima jumătate a anului. O să găsiți în lista proiectelor prioritare și condiționalitățile din cadrul Acordului privind asistența macrofinanciară pentru tranșa doi și trei, vom face tot posibilul și ne vom uni eforturile pentru ca să fie realizate până la sfârșitul sesiunii Parlamentului”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Precizăm că, tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare. La discuții participă președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de Miniștri.


Foto/Video: gov.md/parlament.md

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Olga at |

  Mi multe actiuni vrem si mai putina pravalageala. este crestere economica de 4 % dar asta nu este destul pentru ca societatea sa simta careva schimbari esentiale.

  Reply
 2. Anonymous at |

  important aceste priorități să fie simțite și de cetățenii acestui stat, care vor rezultate concrete, salarii, pensii și drumuri mai bune

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green