18056723_1288104434600641_102759261872786819_n

PAS propune modificări pentru îmbunătățirea Codului Electoral la capitolul finanțarea partidelor și participarea diasporei la alegeri

Partidul „Acțiune și Solidaritate” se declară împotriva schimbării sistemului electoral actual, calificând inițiativele promovate de PD și PSRM ca fiind „tentative de a-și întări puterea și de a-și consolida controlul asupra instituțiilor statului”. În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, reprezentanții PAS au venit cu propuneri pentru îmbunătățirea Codului Electoral.

„PAS consideră că problemele depistate în alegerile prezidențiale din 2016 pot fi și trebuie rezolvate prin îmbunătățirea cadrului legal actual, în baza recomandărilor organizațiilor internaționale și a constatărilor Curții Constituționale din 13 decembrie 2016. Numeroasele situații regretabile de obstrucționare a votului, de fraudare și denaturare a opțiunii cetățenilor trebuie împiedicate pe viitor. În acest sens, PAS vine cu propuneri concrete de îmbunătățire a Codului electoral actual pentru a asigura pe viitor un proces electoral corect, liber și democratic”, a menționat liderul formațiunii, Maia Sandu.

În mod special, reprezentanții PAS insistă pe facilitarea votului în diasporă prin: mărirea limitei de buletine repartizate secțiilor de votare peste hotare de la 3.000 la 8.000; votarea pe parcursul a două zile, astfel încât cetățenii aflați la distanțe mari de secția de votare să reușească să-și exprime opțiunea de vot; constituirea secțiilor de votare în baza numărului de alegători prezenți la ultimele alegeri; conferirea dreptului de a decide numărul secțiilor de votare în exclusivitate Comisiei Electorale Centrale, rolul Ministerului de Externe fiind unul strict organizațional.

De asemenea, PAS consideră că, de modul în care se finanțează partidele politice, depinde modul în care politicienii vor guverna țara. Premisa obligatorie pentru o guvernare în interesul oamenilor este transparentizarea finanțării partidelor politice. ​Astfel, proiectul de lege al formațiunii conduse de Maia Sandu propune:

 • Finanțarea partidelor trebuie să se realizeze și în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale.
 • Micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor fizice de la 200 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (1.060.000 lei) la 6 salarii medii pe economie (31.800 lei); micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor juridice de la 400 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (2.120.000 lei) la 12 salarii medii pe economie (63.600 lei).
 • Permiterea cetățenilor din afara țării să facă donații către partide până la 3 salarii medii pe economie (adică 15.900 lei).
 • Interdicția ca angajații din cadrul instituțiilor de la stat să poată face donații în mărimi mai mari decât 10% din venitul anual.
 • Interzicerea finanțării partidelor de către companiile private ce au încheiat sau urmează să încheie contracte de achiziții publice (din fonduri publice).

O altă recomandare se referă la obligarea partidelor politice ca, la întocmirea listei de candidați pentru alegerile parlamentare, să ia decizii conform unor proceduri transparente de selectare​, inclusiv cu posibilitatea acordării dreptului de contestare a deciziilor de includere sau nu în listele respective la forurile corespunzătoare ale partidelor politice. În acest fel, se va diminua fenomenul întâlnit până în prezent la partidele care au participat la scrutinele anterioare, prin care liderul partidului decidea în mod netransparent locul fiecărei persoane în liste.

Ultima propunere a formațiunii vizează transparentizarea și asigurarea corectitudinii scrutinului electoral​, prin instalarea camerelor video în secțiile de votare, astfel încât să se asigure o vizibilitate reală a procesului de votare și de numărare a voturilor în vederea prevenirii, constatării sau sancționării fraudelor electorale.

„PAS consideră că Moldova se confruntă cu probleme grave, iar schimbarea sistemului electoral nu contribuie nicidecum la soluționarea acestora. Dimpotrivă, schimbarea sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, în condițiile unui stat capturat, sporește riscul fraudării alegerilor. Le solicităm politicienilor de la guvernare să vină cu acțiuni în beneficiul cetățenilor și să renunțe la spectacolele politice. Îmbunătățirile propuse astăzi de PAS contribuie la asigurarea unui scrutin electoral echidistant, liber și corect, realizând și solicitările cetățenilor cu privire la modul de desfășurare a alegerilor, fără a schimba sistemul electoral”, a declarat Maia Sandu în cadrul aceleiași conferințe de presă.


Foto/Video: Maia Sandu via Facebook/privesc.eu

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. marin turbatu at |

  Maia Sandu vrea să propuna o initiativa prin care să legalizeze finantarile partidelor politice prin off-shore. Cum naiba să nu o numești o toantă? Vă închipuiți câte partide finanțate de Moscova vor apărea ca ciupercile după ploaie dacă ideea doamnei Sandu va fi aplicată?

  Reply
 2. Subiectul 90 at |

  Maia Sandu vrea sa desemneze deputatii care ii vor fi dictati, nu vrea sa fie acestia alesi de catre popor :)

  Reply
 3. Ilie at |

  Prostii, cum bre să legalizezi finanțarea externă, adică FSB-ul deja direct să-i dea bani lui Dodon, da ? adică noi vrem în UE, da Maia vrea să ne pună în brațele ursului rus zeci de ani de-acum încolo, da ?

  Reply
 4. miroslav at |

  si cati oameni de peste hotare o sa fie gata sa-i doneze 1000 de dolari Maiei pentru electorala???

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green