gh

Persoanele cu HIV/SIDA din Moldova vor primi medicamente vitale în valoare de 328 mii dolari

Primul lot de medicamente procurate de PNUD pentru programele naționale de sănătate din Republica Moldova a ajuns la Chișinău. Lotul conține preparate pentru tratamentul persoanelor cu HIV/SIDA, cu o valoare totală de aproximativ 328 mii de dolari. 

În baza unui acord încheiat cu Ministerul Sănătății, PNUD s-a angajat să procure pe parcursul anului 2017, din banii alocați de la bugetul de stat, medicamente și dispozitive medicale incluse în 8 programe naționale de sănătate, cum ar fi cele destinate diagnosticării și tratamentului pacienților cu HIV/SIDA, afecțiuni oncologice, hematologice, tuberculoză, boli rare, diabet zaharat etc.

Pentru anul 2017 au fost alocate 4 milioane 250 mii dolari pentru procurarea medicamentelor prevăzute în respectivele programe de sănătate. Lista de medicamente, cantitățile necesare și bugetul disponibil sunt stabilite de Ministerul Sănătății, iar PNUD procură și livrează medicamentele în conformitate cu standardele organizației, folosind instrumente moderne și proceduri transparente de achiziție.

„Datorită acestui parteneriat, astăzi ne bucurăm de primele succese: un lot de medicamente destinat pacienților cu HIV/SIDA a ajuns deja în Moldova, iar estimările arată că după ce va fi livrată toată cantitatea de medicamente prevăzută în acest program de sănătate, am putea economisi 37% din bugetul alocat, ceea ce înseamnă aproximativ 300 mii de dolari”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

În prezent, PNUD Moldova a finalizat procesul de contractare pentru furnizarea de medicamente și dispozitive medicale pentru două din cele opt programe naționale de sănătate. Toate companiile au fost selectate prin concurs, la care au avut posibilitate să participe agenți economici din țară și de peste hotare. Evaluarea și aprobarea costurilor pentru celelalte programe este în curs de desfășurare. Toate rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice.

Potrivit statisticii oficiale, în Republica Moldova este înregistrat un număr de peste 11 mii cazuri de HIV. La începutul acestui an, circa 4500 de persoane primeau tratament anti-retro viral. Fără tratament medical corespunzător, virusul progresează până la stadiul de SIDA, afecțiune care, în cele mai dese cazuri, este fatală.

Foto: ms.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green