Echipa-MedLife

Peste 3.300 de persoane au beneficiat în prima jumătate a anului de operaţii pe cord, finanţate din fondurile de asigurare medicală

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a alocat, în primele șase luni ale anului 2019, circa 105 milioane 612 mii de lei pentru 3.320 de intervenţii chirurgicale pe cord atât la copii, cât şi la adulţi, efectuate de instituțiile medico-sanitare contractate.

Alte peste 3.000 de persoane urmează să beneficieze de astfel de operații până la sfârșitul anului, întrucât în 2019 CNAM a planificat să acopere financiar circa 6400 de intervenţii chirurgicale pe cord, în sumă totală de 206 milioane de lei, cu aproape 29 milioane mai mult decât în anul precedent. Este vorba despre operaţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, intervenţii minim-invazive la copiii cu malformaţii congenitale şi alte operaţii cardiochirurgicale.

De astfel de intervenţii beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Aceste operaţii sunt realizate, în 2019, în cadrul a patru instituţii medicale (două publice şi două private), contractate de CNAM.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii pe cord variază de la 27 de mii de lei, în cazul operaţiilor minim-invazive la adulţi, până la aproape 79 de mii de lei, în cele efectuate la copii. Acest cost este format în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în primul semestru din 2019 au fost efectuate 70 de cazuri din cele 123 contractate în 2019 în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru acestea, CNAM a alocat, în prima jumătate a anului, circa 1 milion 774 mii de lei, sumă care include și costul consumabilelor costisitoare.

Foto: medlife.com

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green