video--james-d--pettit-toti-suntem-dezamagiti-ca-guvernarea-pro-europeana-nu-a-avansat-in-lupta-cu-coruptia-13150

Petiție pentru „expulzarea ambasadorului SUA”, după ce oficialul a declarat că „Moldova nu este România”

Declarația ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, care a respins ideea unei eventuale uniri a Moldovei cu România, a stârnit un val de critici atât din partea unor politicieni, cât și a mai multor cetățeni. În acest sens a fost inițiată și o petiție online, pentru „expulzarea ambasadorului din Republica Moldova”.

„Moldova reprezintă teritoriile de la r.Moldova, r.Siret, Bucovina, Hotin, Republica Moldova și Basarabia (ținutul de la Marea Neagra între Dunăre si Limanul Nistrului.

Conform actului de la 1 decembrie 1918 Moldova, Transilvania și Valahia au format un singur stat, în granițele micșorate ale vechii Dacii, un stat cu numele România. Acest act nu și-a pierdut valabilitatea, fiind grosolan încălcat de către Germania nazistă și URSS comunistă. După destramarea URSS, descendenta sa Russia a format un pseudostat românesc, cu ajutorul persoanelor influențate de la Chisinau și Bucuresti, Mircea Snegur, Iurie Rosca, Ion Iliescu și altii. În asa fel, România nu și-a putut recăpăta teritoriile pierdute.

În acest context a spune că Moldova nu este România este un fals istoric și o sudalmă la adresa tuturor românilor.

Dl Ambasador James Pettit trebuie să părăsească Republica Moldova până la expirarea mandatului”, se menționează în textul petiției. 

Precizăm că într-un interviu acordat postului public de televiziune, cu prilejul sărbătorii a 25 de ani de la proclamarea independenței, oficialul american a declarat următoarele:

„Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”.

Afirmația ambasadorului american a fost criticată de către ex-președintele României Traian Băsescu, care a calificat-o drept „un afront gosolan adus Istoriei României”:

De asemenea, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, scrie că a luat act „cu stupefacție și regret” de cele menționate în interviu de oficialul american:

„Șocat” de declarație s-a arătat și fostul prim-ministru moldovean Ion Sturza:

În apărarea oficialului american au venit liderul PSRM, Igor Dodon, și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov:

Foto: agora.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Mirabela at |

  Mai ce marazm, lasati omul in pace sa-si caute de lucru).

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green