images-cms-image-000014367

Plahotniuc, cercetat penal în România! Liderul PD, în vizorul DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi cercetat penal în România. Cel puțin asta reiese dintr-o ordonanță a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti, făcută publică de JurnalTV. Potrivit documentului, Plahotniuc este cercetat pentru constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

Ordonanţa este semnată pe 17 aprilie, de procurorul român Raluca Negulescu care dispune începerea urmăririi penale pe numele lui Plahotniuc, în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon. Liderul PD este cercetat în calitate de cetăţean al României.

„Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Platon şi Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul RM: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarea persoanelor interpuse). Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui Victoriabank, Consiliul de administraţie al BNM a decis ca unii acţionari deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute în termen de 3 luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată”, se spune în ordonanţă.

Platon s-a plâns procurorilor români că, deşi au fost formulate mai multe cereri şi plângeri penale adresate instituţiilor competente din RM, acestea au rămas fără rezultat, el, dar şi persoane apropiate lui , fiind supuse unor numeroase acţiuni de intimidare realizate de către autorităţile RM, inclusiv proceduri judiciare penale în cadrul cărora s-au efectuat arestări, percheziţii, măsuri de supraveghere tehnică, în scopul recuperării activelor la un preţ subevaluat de către Plahotniuc, prin persoane interpuse.

„Platon precizează că toate aceste acţiuni au fost realizate prin intermediul BNM şi a organelor de urmărire penală din RM, determinate de către Plahotniuc, care şi-a exercitat influenţa sa asupra persoanelor cu atribuţii din cadrul acestor instituţii, iar ulterior în cursul anilor 2014 şi 2015, în contextul unor întâlniri dintre Platon şi Plahotniuc, direct cât şi indirect, prin intermediul altor persoane interpuse, ultimul l-ar fi şantajat pe primul, solicitând clasarea dosarelor penale ale lui Platon şi ale apropiaţilor săi în schimbul unor declaraţii notariale cu conţinut nereal date de către Platon (referitor la tranzacţia secretă sus-indicată)”, se mai spune în ordonanţa procurorului DIICOT.

Vlad Plahotniuc nu a comentat deocamdată informațiile.

1 2 3
Foto/Doc: plahotniuk.md/jurnaltv.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  În ce țară trăim?

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green