Безымянный

Poliția și Primăria au transformat parcările amenajate într-o „afacere”

Regizorul Valeriu Jereghi se confruntă de câteva luni cu poliția care îl amendează constant pentru parcare așa-zis neregulamentară. Acesta spune că obișnuia să-și lase automobilul în unul și același loc de mai bine de doi ani, la fel cum o fac zilnic sute de șoferi și nu înțelege de ce a fost sancționat abia acum, mai ales că locul cu pricina este amenajat special pentru parcare. Acum, regizorul este obligat să scoată din buzunar aproximativ 20 de mii de lei pentru a-și achita amenzile.


Foto: Valeriu Jereghi via Facebook

Aceasta este zona în care Valeriu Jereghi obișnuia să-și parcheze mașina – bd. Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Bulgară și Armenească, unde se află „Camera Înregistrării de Stat”. Automobilul de marcă „Chrysler” din imagine îi aparține. La intersecția bd. Ștefan cel Mare cu str. Armenească este instalat indicatorul „oprire interzisă”, valabil, evident, pentru partea carosabilă. Potrivit regizorului, mijlocul său de transport nu a staționat nici pe carosabil și nici pe trotuar, unde ar împiedica circulația pietonilor, dar în locul oferit special pentru parcare.

Un teanc de amenzi

Deși Valeriu Jereghi spune că nu a încălcat regulile, Poliția este de altă părere. Regizorul a acumulat până la acest moment 11 amenzi a câte 800 de lei fiecare, la care s-au mai adăugat și alte 11 mii de lei pentru neprezentarea la citațiile repetate.

Mai jos puteți vedea câteva dintre procesele verbale inițiate în perioada lunilor mai și iunie în care se menționează că șoferul automobilului de marcă „Chrysler” „a oprit/staționat în loc interzis creând obstacole altor participanți la trafic”.

Ce spune Regulamentul Circulației Rutiere? 

Articolul 69 din Regulament (punctele e, i, j) interzice oprirea automobilului în intersecţii şi la o distanţă mai mică de 15 m de la acestea, în locurile în care vehiculul creează obstacole altor participanţi la trafic, dar și pe gazoane. 

De asemenea, articolul 73, menționează că „Parcarea vehiculelor este permisă numai în locurile destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaj”.

Menționăm că în locul respectiv, nu există indicatorul „parcare”, la fel cum nu există și indicatoare care ar interzice staționarea sau oprirea automobilelor.

Mai mult, polițiștii arată după propriul exemplu că nu au probleme cu parcarea în acest loc, iar în proximitate se află și blocul Procuraturii. „Toate mașinile de serviciu și cele private ale Procuraturii zi de zi sunt parcate tot așa…”, menționează regizorul într-un comentariu pe Facebook.


Foto: Sandu Panuș via Facebook

Ce spune Primăria? 

Redacția BASARABIA.MD a solicitat o opinie reprezentanților Primăriei vis-a-vis de acest subiect, dat fiind faptul că Municipalitatea este cea care se ocupă de amenajarea locurilor de parcare.

„Pe lângă indicatorul „oprirea interzisă”, trebuie să fie instalat încă un indicator pentru „parcare” și modul de amplasare a autovehiculelor cu panou adițional, dacă e să luăm după prevederile Regulamentului Circulației Rutiere. Regia „Exdrupo” este cea care se ocupă de instalarea indicatoarelor în oraș, evident cu prescripția Poliției Rutiere. Patrularea și depistarea neregurilor în securitatea circulației rutiere și lipsa indicatoarelor este prerogativa Poliției, nu a noastră”, ne-a declarat Oleg Caraman, reprezentant al Direcției municipale Transport public și Căi de comunicație.

De asemenea, Vasile Procopciuc, angajat al Secției Securitatea Circulației Rutiere, ne-a spus că de la intersecția str. Armenească cu bd. Ștefan cel Mare, 50 de metri în direcția spre str. Bulgară (adică nemijlocit porțiunea unde este amplasată stația de transport public), parcarea este interzisă categoric, inclusiv pe trotuar. După 50 de metri trebuia să fie instalat indicatorul „parcare”, cu zona de acțiune de 20 de metri până la str. Bulgară. Dar atât timp cât indicatorul lipsește, oprirea în acest loc este interzisă.

Potrivit reprezentantului Secției Securitatea Circulației Rutiere, regia „Exdrupo” urma să plaseze un indicator de parcare cu stipularea modalității de staționare a vehiculelor. Menționăm că locul amenajat pentru parcare există mai bine de 2 ani, însă solicitarea de instalare a indicatorului ar fi fost remisă abia în luna august curent.

„Conform Regulamentului, parcarea se permite doar în locurile special amenajate și semnalizate, dar la noi s-au deprins să oprească care și unde vrea. Atât timp cât nu există un indicator, Poliția poate aplica amenzi”, a precizat Vasile Procopciuc. 

Am contactat-o pe Liliana Zubco, șefa Direcției Producere și Planificare din cadrul „Exdrupo”, întreprindere responsabilă de instalarea indicatoarelor. Aceasta, însă, a declarat că nu este la curent cu problema parcării în porțiunea respectivă de pe bd. Ștefan cel Mare și nu ar fi primit nicio indicație să instaleze vreun indicator de parcare acolo.
„Nu a ajuns nicio prescripție de instalare a indicatorului. Reprezentantul de sector în general nu știe că acolo este o problemă, iar după procedură, o asemenea prescripție trebuie să treacă pe la administrația Direcției Transport Public mai intâi, iar acolo nu au auzit încă nimic de o asemenea cerere”, a menționat Liliana Zubco.

Reprezentanta „Exdrupo” spune că lucrările de amenajare a locurilor de parcare în acea porținune nu au fost executate de către întreprindere, însă a subliniat că problema este evidentă din moment ce lipsește indicatorul, iar polițiștii aplică contravenții cu duiumul.

Pentru orice dovadă, Poliția găsește un contraargument…

„În cel mai bun caz, angajații Primăriei și Poliției nu s-ar fi înțeles între ei privind problema dată, dar în cel mai rău caz, ar fi putut intra în cârdășie. Mă întreb la ce bun să amenajezi locuri de parcare, dacă nu finalizezi lucrărie, în special când îți rămâne doar să instalezi un indicator”, ne-a comunicat Valeriu Jereghi.

L-am contactat pe avocatul domnului Jereghi, pentru a afla de la el ce măsuri au fost întreprinse și dacă există argumente în favoarea clientului său.

„Le-am prezentat dovezi concludente. În primul rând, în locul respectiv nu există un indicator care să interzică parcarea și în al doilea rând, mașina domnului Jereghi nu era singura care a fost parcată acolo, de rând cu ea erau mașinile procurorilor și ale judecătorilor din insituțiile care se află în apropiere nemijlocită. Am argumentat, de asemenea, prin faptul că nu am primit citație și informația privind drepturile și obligațiile în calitate de contravenient”, a menționat Roman Zadoinov.

Tot de la el am aflat că argumentele de mai sus au fost suficiente pentru a clasa dosarul privind parcarea neregulamentară și, totodată, pentru întocmirea a 7 procese verbale care se referă la o altă contravenție.

„După aceasta, Poliția a hotărât să nu facă proces verbal pe încălcarea regulilor de staționare, dar a făcut șmecher, aplicând sancțiune nu pentru parcare ilegală, dar pentru faptul că domnul Jereghi nu a comunicat cine a condus automobilul atunci când acesta staționa. Au fost întocmite 7 procese verbale în baza acestei contravenții, pe care noi le-am contestat în instanța de judecată”, a adăugat avocatul.

În loc de concluzie

În mod evident, nu putem omite neglijența suspectă a autorităților în acest caz și nici felul în care Poliția profită de neatenția șoferilor, aplicând zeci de sancțiuni pentru una și aceeași încălcare. Formula este simplă: cu cât mai mult Primăria va tărăgăna amplasarea indicatoarelor, cu atât mai mulți șoferi vor cădea în această capcană, fiind nevoiți să scoată bani grei din buzunar.

Cert este faptul că de la o simplă problemă amânată de azi pe mâine până la o „afacere profitabilă de extorcare a banilor” de la șoferi, uneori, poate sta un simplu indicator, sau în cazul nostru, acest indicator lipsește.

Îndemnăm șoferii să fie atenți cum și unde parchează!

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. ShamanV at |

  Chirtoaca se asigura pentru pensie de pe acum

  Reply
 2. Vulpe at |

  Asa-i in tara noastra de minuni, nu ai ce-i face.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green