ytt

Polițiștii desfășoară activități de prevenire şi contracarare a infracţiunilor de braconaj în contextul începutului sezonului de vânătoare

Urmare a stabilirii perioadei de vânătoare (24 august 2019 – 29 martie 2020), Poliţia întreprinde permanent măsuri în vederea prevenirii delictelor ce afectează regnul animal şi vegetal, contracarării braconajului, pescuitului ilicit şi tăierii neautorizate a vegetaţiei forestiere.

În acest context, anual, la începutul sezonului de vânătoare, Inspectoratul General al Poliției desfășoară activități de prevenire şi contracarare a infracţiunilor de braconaj care subminează fondul cinegetic naţional în scopul asigurării controlului riguros asupra circulației armelor individuale, respectării regulilor de vânătoare și conlucrării eficiente cu organele de resort în acest domeniu.

Astfel, în perioada 24 august – 1 septembrie 2019, polițiștii în comun cu reprezentanții autorităților abilitate cu drept de supraveghere şi control a braconajului, au efectuat peste 80 de razii de contracarare a braconajului și 70 de întruniri cu colectivele de vânători şi membrii agenţiilor silvic.

Totodată, au fost verificați 428 vânători aflați pe terenurile de vânătoare, privind respectarea legislaţiei, regulilor şi termenilor de vânătoare, carnetelor de vânător dar şi valabilităţii permiselor de armă. De asemenea, vânătorii au fost informați cu privire la regulile şi condițiile de păstrare, port şi folosire a armelor de foc.

Conform legii, vânătoarea se exercită numai de către vânători, dacă posedă permis de armă, carnet de vânător, autorizaţie individuală de vânătoare eliberată pe numele său de gestionar sau este înscris nominal de către organizatorul vânătoarei în autorizaţia colectivă de vânătoare.

Pentru evitarea unor eventuale incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, Poliția reamintește amatorilor acestui gen de activitate regulile de securitate:

 • arma poate fi purtată numai de către titularul permisului;
 • posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei
 • să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens;
 • se interzice tragerea cu arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora;
 • se interzice categoric folosirea armelor cu defecte tehnice;
 • în timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă;
 • în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ, iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta;
 • se interzice folosirea cartuşelor cu termen de valabilitate expirat sau degradate, acestea trebuie transmise inspectorului autorizat pentru nimicire;
 • se interzice categoric a împuşca asupra unei ţinte neclare (într-o pădure deasă, pe timp de ceaţă, în amurg, contra soarelui, etc.);
 • nu se admite de împuşcat în direcţia unui zgomot, asemenea împuşcături pot cauza cele mai grave accidente.

Faptele ilicite în domeniul braconajului sunt pasibile de pedeapsă contravențională sau penală, conform legii. Așadar, potrivit art.128 Codul Contravenţional:

Încălcarea prevederilor actelor normative privind folosirea şi protecţia fondului cinegetic, privind vânatul şi alte feluri de folosire a resurselor cinegetice se sancţionează cu amendă până la 600 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Vânătoarea fără autorizaţie (licenţă), fără carnet de vânător sau fără autorizaţie de deţinere, portarmă şi de folosire a armei de vânătoare, depăşirea normelor stabilite de recoltare a vânatului, precum şi vânătoarea în locurile interzise şi în perioadele de prohibiţie, folosirea armelor, uneltelor şi metodelor interzise se sancţionează cu amendă până la 3000 lei persoanei fizice și până la 12000 lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere.

Iar conform articolului 233 Cod Penal, vânatul fără autorizaţia sau în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), fie cu folosirea situaţiei de serviciu se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 42500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.

În cazul depistării unei arme sau producerii unui incident cu folosirea armei, anunţaţi imediat Poliția la numărul unic de urgență 112!

Foto: politia.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green