gh

Presa americană, despre Vlad Plahotniuc, numit „un Donald Trump al Moldovei”, și relațiile sale cu ambasadorul SUA la Berlin

Un material apărut săptămâna trecută în publicația americană Observer.com descrie o posibilă relație între liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, și noul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell. Articolul este semnat de John Schindler, un expert în securitate și fost analist al Agenției Naționale de Securitate și poartă titlul „„De ce Ambasadorul SUA în Germania a apărat un traficant de persoane?”. 

Republica Moldova este descrisă de jurnalist drept „cel mai sărac colț al Europei, cunoscut în special pentru comerțul ilegal cu sclavi sexuali”, iar Vlad Plahotniuc – „un oligarh corupt”, care s-ar afla „într-un pat cu crimă organizată rusească”.

„Moldova este cel mai sărac colț din Europa, unde salariul mediu lunar nu depășește suma de 200 de dolari. Țara este cunoscută pentru corupția și numărul mare de infracțiuni, dar și pentru comerțul ilegal cu sclavi sexuali extrem de înrădăcinat. Principala industrie a Moldovei este vânzarea tinerelor femei, adesea copii, traficanților de persoane, care le expediază pe tot globul pentru a fi exploatate”, se arată în material.

În ceea ce-l privește pe proaspătul ambasador Grenell, Schindler spune că „interesul” acestuia față de țara noastră s-a manifestat în vara și toamna anului 2016, când a publicat patru articole, în care menționa, între altele: „curajoasa Republică Moldova, care se opune influenței Federației Ruse”. Acele articole, menționează jurnalistul, arătau, de fapt, „angajamentul lui Grenell față de Vladimir Plahotniuc”, ultimul fiind descris „cel mai puternic jucător politic din Moldova, fără a mai vorbi despre faptul că e și cel mai bogat oligarh al țării”.

De asemenea, John Schindler amintește de dezvăluirile lui Mihai Gofman care demonstrează implicarea lui Plahotniuc în „jaful secolului”: „Declarațiile lui Gofman, care a confirmat ceea ce suspectează multe agenții de informații occidentale, a explodat mitul lui Plahotniuc ca „pro-occidental”, care reușește să controleze politicul, în ciuda faptului că nu a obținut nici măcar o cincime la alegeri. De fapt, Plahotniuc este un „Donald Trump al Moldovei” – care este în pat cu crimă organizată rusească, în special cu faimoasa grupare Solnțevo, condusă de Semyon Mogilevich, potrivit Interpol”, scrie autorul. Ceea ce a comunicat atunci Gofman a fost contrazis de Grenell.

„Merită să ne întrebăm de ce Grenell a dezvoltat o nevoie bruscă și pasională de a-l apăra pe Plahotniuc. Probabil că nu a fost un act de caritate, dar Grenell nu a dezvăluit ce l-a motivat să-l apere public pe oligarhul din Moldova. Declarațiile sale financiare, înainte de a fi numit ambasador la Berlin, arată că în ultimul an Grenell a obținut 688.362 dolari de la Capitol Media Partners, pentru servicii de consultanță politică. Pentru cine a consultat totuși, nu e clar”, continuă autorul.

Potrivit lui, în lista companiilor cu care a interacționat Grenell este Arthur J. Finkelstein & Associates, care este cunoscută de serviciile de informații occidentale că are legături cu Vlad Plahotniuc.

În opinia jurnalistului american, Plahotniuc reprezintă unul dintre „cele mai rău păstrate secrete din Europa de Est”, iar „acțiunile sale criminale” fiind bine cunoscute agențiilor de informații și de poliție din Occident. „Dacă ambasadorul Grenell l-a apărat pe Plahotniuc pentru bani, cetățenii americani merită să știe cât de mult și de la cine”, conchide autorul.

Foto: moldova.org/Taiwan News

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green