2

Președintele a vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean de la tribuna Adunării Generale a ONU

Pentru prima dată în calitate de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a rostit un discurs de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în cadrul celei de-a 74-a sesiuni.

Igor Dodon a comunicat șefilor de stat din întreaga lume despre cele mai actuale aspecte ale politicii interne și externe a Republicii Moldova, inclusiv consensul intern cu privire la crearea noii majorități parlamentare și a Guvernului, scoaterea statului din captivitatea forțelor oligarhice și susținerea consolidată din partea celor mai importanți parteneri de dezvoltare.

De asemenea, Igor Dodon a relatat despre strategia prezidențială privind promovarea unei politici externe echilibrate și necesitatea respectării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova și a menționat importanța reglementării conflictului transnistrean.

„În calitatea mea de președinte al Republicii Moldova, fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Statut consfințit și în Constituția țării. Noi nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru, aceasta este altceva decât un stat neutru. Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova, or, asemenea abordări aprofundează și mai dramatic disensiunile interne din țară. Mai mult decât atât, acestea compromit orice șansă de a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și, implicit, de a spori gradul de securitate în toată regiunea”, a declarat șeful statului.

Potrivit lui, obiectivul și prioritatea absolută de soluționare a problemei transnistrene este realizabil doar în condițiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova.

„De la această tribună, de mai multe ori au răsunat apeluri de retragere a militarilor și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Vreau să salut ultimele inițiative ale Federației Ruse de reluare a procesului de distrugere a munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană a țării mele – idei lansate în cadrul recentei vizite în Moldova a ministrului rus al apărării Șoigu și în cadrul vizitei oficiale a ministrului moldav de externe Popescu la Moscova. Acest pas important, în premieră din 2003 încoace, poate deveni crucial în atingerea unui consens geopolitic pentru soluționarea politică a diferendului transnistrean și sporirea securității regionale”, a menționat acesta.

Spre deosebire de alte conflicte înghețate, spune Dodon, cazul celui transnistrean nu comportă implicații interetnice, religioase sau de altă natură. Actualmente, se atestă o deschidere din partea populației simple de a identifica soluția reciproc acceptabilă. Progresul din ultima perioadă, materializat prin proiecte cu caracter umanitar, economic și social, a întărit această doleanță.

Luate împreună, aceste aspecte constituie, în opinia președintelui, o bună premisă pentru marile diplomații de a contribui decisiv la soluționarea acestui conflict înghețat și de a crea un precedent pozitiv pentru soluționarea altor zeci de asemenea cazuri pe întreg mapamondul.

În context, Igor Dodon a exprimat gratitudine tuturor participanților la Conferința Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană, cunoscut ca „formatul de negocieri 5+2”. Președintele a reafirmat încrederea că acest format este cel mai recomandat pentru a se conveni asupra soluției acceptabile pentru toți în problema primordială a Moldovei.

Anume în această formulă urmează a fi dezbătut și agreat statutul special al regiunii transnistrene în cadrul unei Moldove suverane și teritorial integre, în cadrul frontierelor internațional recunoscute, cu garantarea deplină a drepturilor omului și libertăților fundamentale. Totodată, formula politică a soluționării pașnice a problemei transnistrene trebuie elaborată și agreată de principalii actori politici pe intern, Președinție, Parlament, Guvern, și alte instituții ale statului Republica Moldova. Ulterior, această formulă urmează a fi propusă spre discuții partenerilor externi și formatului „5+2”.

În încheiere, Igor Dodon a declarat că mizează și pe identificarea posibilităților de acordare a suportului din partea partenerilor noștri externi pentru perioada post-soluționare a problemei transnistrene.


Foto: presedinte.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green