foto-_j0a9388

Prim-miniștrii Pavel Filip și Andrei Kobeakov apreciază dinamica pozitivă a relațiilor moldo-belaruse

În cadrul vizitei de lucru la Minsk, prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său belarus, Andrei Kobeakov. Cei doi oficiali au menționat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale.

În mod special, premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic și instituțional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. Astfel, în primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Belarus au crescut cu peste 10 %.

Totodată, Pavel Filip a spus că țara noastră pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chișinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică.

De asemenea, Pavel Filip a declarat că Republica Moldova își dorește creşterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, subliniind că în acest sens țara noastră oferă o serie de avantaje investitorilor străini. Printre acestea și posibilitatea de a exporta producția în statele membre ale Uniunii Europene, datorită Zonei de liber schimb între Republica Moldova și UE. În context, Pavel Filip s-a referit și la importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia și a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, premierul Andrei Kobeakov a spus că Republica Belarus este deschisă pentru intensificarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. Oficialul belarus a menționat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor și a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Belarus au mai fost evidențiate sectorul agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic.

Foto: gov.md

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Andrei at |

  Atît timp cît investițiile din Belorus sînt în creștere, sigur ar trebui la aceste întrevederi de pus accentul pe modalitatea facilitării investițiilor ulterioare.

  Reply
 2. Nina at |

  Belarus, poate crea o mare platforma cu locuri de munca in RM daca se va relua asamblarea tractoarelor in RM.

  Reply
 3. Ilie at |

  Chiar dacă Moldova merge ferm spre UE nu trebuie de pierdut legătura cu așa parteneri ca Belarus, care mereu a fost un partener de încredere pentru RM!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green