jghjhg

Prima sesiune de informare cu privire la beneficiile și avantajele AEO, organizată la Chișinău

Peste 80 de antreprenori au fost prezenți la prima sesiune de informare cu privire la beneficiile și avantajele statutului de Agent Economic Autorizat (AEO, eng. Authorized Economic Operator), care s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul a fost organizat în cadrul unei ample campanii de comunicare pro-AEO, lansată de Serviciul Vamal, în parteneriat cu Programul USAID Reforme structurale în Moldova și Camera de Comerț și Industrie.

Cerințele față de AEO, procedura de obținere și beneficiile pe care le oferă sunt doar câteva subiecte discutate la întrunire, cu scopul de a încuraja companiile implicate în comerțul internațional de mărfuri să aplice pentru obținerea acestui statut.

Prezent la eveniment, directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a precizat faptul că Vama se află într-un proces continuu de implementare a procedurilor de declarare simplificate a mărfurilor și a unor noi mecanisme de facilitare a traficului transfrontalier. „Facilitarea comerțului reprezintă o prioritate pentru Serviciul Vamal. Printre mecanismele care au fost deja implementate, în vârful piramidei se situează statutul AEO, care conferă oricărui agent economic importante facilitări la efectuarea operaţiunilor vamale, datorită conformării voluntare la respectarea legislaţiei”, a specificat Iurie Ceban.

La rândul său, directorul Programului USAID, Douglas Muir, a punctat că „Moldova este lider regional în dezvoltarea și implementarea statutului AEO. Programul nostru sprijină recunoașterea reciprocă a statutului AEO dintre Moldova și vecinii săi. Acesta reprezintă un factor de referință în avansarea comerțului regional și al integrării și beneficiază de un suport continuu din partea Programului.”.

În intervenția sa, Natalia Calenic, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a subliniat importanța evenimentului în consolidarea parteneriatului dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri, menționând că „La rândul ei, Camera de Comerț și Industrie continuă să susțină exportatorii prin organizarea sesiunilor de instruire în cadrul Academiei Exportatorilor.”.

La eveniment au participat specialiști din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, experți ai Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie, precum și companii care dețin deja statutul AEO pentru a împărtăși experiența lor în calitate de Agent Economic Autorizat.

Următoarele sesiuni de informare sunt preconizate la Bălți (16 iulie) și Cahul (18 iulie). Agentul Economic Autorizat (AEO) este un agent economic considerat de încredere în contextul operațiunilor sale vamale, care se poate bucura de mai multe facilități și simplificări la perfectarea actelor vamale. În Republica Moldova, actualmente, circa 117 de companii dețin statutul AEO.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green