111_Bic_Calfa_Anenii_Noi_311013_33

Primăria Chișinău va implementa un proiect de salubrizare și amenajare a albiei râului Bâc

Administrația municipală va implementa un proiect de amenajare a albiei râului Bâc, în baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro din partea Guvernului României. Despre aceasta a anunțat primarul general interimar, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Edilul a precizat că situația albiei râului Bâc și respectiv, inundațiile frecvente de pe str. Albișoara, se află de mai mulți ani pe agenda de lucru a autorităților administrației publice locale, iar grație suportului financiar din partea Guvernului României, începând cu anul curent, este posibil de a face proiectarea, și respectiv de a interveni prin salubrizare, curățare și amenajare a zonei de referință.

Proiectul „Soluții de adaptare la schimbările climatice” a fost prezentat în cadrul ședinței de către șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov. Responsabilul a menționat că documentul a fost depus de către Direcția locativ-comunală și amenajare la Ministerul Mediului al României, în cadrul Protocolului adițional la Acordul semnat între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de Euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010.

Obiectivul general al Proiectului este reducerea vulnerabilității zonelor râului Bâc, afectate de schimbările climatice, cu impact negativ asupra infrastructurii urbane a municipiului Chișinău. Acțiunile care urmează a fi întreprinse se referă la măsuri de diminuare a impactului inundațiilor și a secetei, asupra zonelor vulnerabile din albia râului, precum și adaptarea la schimbările climatice.

Obiective specifice țin de reducerea riscului la inundaţii în albia râului Bâc pe zona din amonte (satul Bucovăț) în aval (stația de epurare a orașului Chișinău); eficientizarea utilizării resurselor acvatice în bazinul râului Bâc prin realizarea unor acțiuni pilot pe porțiunea dintre str. Mihai Viteazul (amonte) și str. Feredeului (aval), or. Chișinău; creșterea gradului de conştientizare de către populație a importanței protecției râului Bâc și a consecințelor poluării excesive a acestuia.

Foto: moldovenii.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green