2012-1

Procesul urmăririi penale și cercetarea infracțiunilor în Moldova, discutate în cadrul unei conferințe internaționale

Ministerul Justiției, Procuratura Generală, reprezentanții sistemului judecătoresc și experți străini au discutat în cadrul unei conferințe internaționale, organizate la Chișinău, despre procesul urmăririi penale și cercetarea infracțiunilor în Republica Moldova, prin prisma standardelor internaționale în domeniu și deficiențelor de ordin practic și legal.

Ministerul Justiției în comun cu Procuratura Generală și Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ) au organizat evenimentul, ce a întrunit procurori, judecători, profesori universitari, practicieni în domeniul penal și experți străini, pentru a pune în discuție modificările ce necesită a fi făcute pentru îmbunătățirea normelor procesual-penale. Au fost abordate aspecte practice actuale, modele eficiente de organizare, funcționare și specializare a organului de urmărire penală.

În context, ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a subliniat faptul că infracțiunea îmbracă noi forme, care necesită mai multă reactivitate și simplitate în acțiune. „Trebuie să fim mai agili, ca să ne protejăm mai bine cetățenii. Obiectivul pe care îl urmăresc este acela de a obține mai multă eficacitate, atât pentru justițiabili, cât și pentru actorii din justiție, însă fără a sacrifica garanția drepturilor fundamentale” a declarat ministrul.

La conferință, în calitate de experți, au participat procurori și anchetatori din România, Germania, Estonia, Azerbaidjan, care au elucidat o multitudine de aspecte ce țin de principiile de organizare a anchetei, delimitarea atribuțiilor, împuternicirile organului de urmărire penală, etapele procesului pre-judiciar, etc.

De asemenea, au fost prezentate propuneri de modificare a Codului de procedură penală (CPP) la capitolul fazei pre-judiciare a urmăririi penale. Necesitatea de a modifica CPP este condiționată de înțelegerea și aplicarea neuniformă a acelorași reglementări legale. Acest fapt reduce eficiența urmăririi penale, prin urmare, contravine unei sarcini principale a statului, și anume, urmăririi efective a faptelor penale și sancționării celor vinovați de săvîrșirea lor.

În urma discuțiilor, s-a decis inițierea procesului de elaborare a unor amendamente la prevederile normative ce țin de procesul urmăririi penale la etapa pre-judiciară și statutul ofițerului de urmărire penală.

Foto: justice.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green