catuse

Procuratura a prezentat date cu privire la rata aplicării, în 2017, a arestului preventiv în Republica Moldova

În contextul manifestaţiei organizată marți de Uniunea Avocaţilor împotriva aplicării excesive a aresturilor, Procuratura Generală a prezentat date cu privire la rata aplicării, în cursul anului 2017, a măsurilor preventive în Republica Moldova.

Citiți și: Minut de reculegere în memoria justiției din Moldova! Avocații au protestat astăzi împotriva abuzurilor judecătorilor și procurorilor – (VIDEO)

Informaţiile rezultă dintr-un studiu, realizat de procurori suplimentar la statisticile Raportului anual al activităţii instituţionale pentru anul 2017. Potrivit PG, în cursul anului trecut, instanţele judecătoreşti au aplicat în privinţa bănuiţilor sau învinuiţilor 19320 de măsuri preventive şi anume:

- Obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată – 6.364 persoane;
- Obligarea de a nu părăsi localitatea – 5.375 persoane;
- Obligarea de a nu părăsi ţara – 4.445 persoane;
- Arestarea preventivă – 2.465 persoane, incusiv în privinţa celor care s-au eschivat de la organele de urmărire penală – 205 cazuri. În total, au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv 1.576 de persoane, din care, cu termenul de arestare de până la 3 luni – 1247 persoane, cu termenul de arestare de la 3 până la 6 luni – 311 persoane, iar cu termenul de arestare mai mare de 6 luni – 18 persoane ;
- Arestarea la domiciliu – 457 persoane;
- Liberearea provizorie sub control judiciar – 177 persoane;
- Alte măsuri preventive (ridicarea provizorie a permisului de conducere, garanţia personală, a unei organizaţii, transmiterea sub supraveghere) – 36 persoane.

Din datele oficiale se desprinde concluzia că din numărul total de măsuri preventive aplicate în anul trecut, în 11 la sută din cazuri s-a aplicat arestarea preventivă. Altfel spus, fiecare a opta persoană aflată în conflict cu legea a primit iniţial mandat de arestare preventivă, în privinţa celorlalţi bănuiţi sau învinuiţi fiind aplicate măsuri alternative de constrângere.

„Aflându-ne pe poziţii contradictorii în proces şi uneori, la fel, fiind nemulţumiţi de soluţiile adoptate în defavoarea părţii acuzării, înţelegem supărarea avocaţilor. Totuşi, apreciem că exprimarea unor puncte de vedere în apărare trebuie să se realizeze exclusiv în cadru judiciar, acolo unde avocaţii îşi pot manifesta măiestria prin pledoarii şi probe convingătoare, deoarece condiţia esenţială şi prioritară de care se conduce judecătorul la dispunerea măsurii preventive este: „probe, probe şi iar probe”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Foto: gandul.info

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green