fg

Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a miliardului furat! Cine sunt beneficiarii finali ai „jafului secolului” – (VIDEO/DOC)

Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a bunurilor materiale sustrase în urma fraudei bancare de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procurorului General, Eduard Harunjen, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască cum a avut loc investigarea „jafului secolului”, dar şi măsurile întreprinse în vederea recuperării banilor.

Potrivit șefului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, 200 de cauze penale au fost instrumentate, majoritatea dintre ele fiind finalizate și expediate în instanța de judecată. Au fost documentate peste 200 de persoane, atât cetățeni si Republicii Moldova, cât și cetățeni străini. „Strategia de recuperare a mijloacelor financiare după frauda bancară este un document detalizat de politici și perspective pe care urmează să le realizăm pentru a urmări și a recupera banii care au fost produsul fraudei. Am publicat această strategie pentru că am considerat că publicul trebuie să cunoască toate detaliile, toți pașii privind recuperarea banilor”, a declarat procurorul general.

De asemenea, adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Bețișor, a comunicat că organul de drept a investigat peste 90% din ceea ce înseamnă „furtul miliardului”. „Am reușit să identificăm beneficiarii finali și, în prezent, se demară acțiuni și peste hotare pentru identificarea bunurilor incluse, care sunt înregistrate pe terțe persoane care au beneficiat de aceste mijloace financiare. Această strategie urmează să fie pusă în aplicare la scurt timp, cu suportul tuturor entităților implicate”, a declarat Bețișor.

Astfel, potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, la frauda bancară au participat în perioade diferite două grupuri importante care în total au scos ilegal din Banca de Economii (BEM) aproximativ 10 miliarde de lei. Beneficiarii majori pot fi calificați în: Grupul Gacikevici și Grupul Filat, Platon și Shor.

cms-image-000047414

De notat că în document nu se regăsesc informații care constituie secretul urmăririi penale, inclusiv traseul recuperării banilor, beneficiind de confidențialitate, pentru a nu dăuna anchetei şi procesului de recuperare.

Foto/Video: privesc.eu

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green