febrafar-pgmt

Produsele și serviciile care s-au scumpit/ieftinit luna trecută – (STATISTICĂ)

În luna februarie, evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova a constituit o creștere de 0,2%, determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,2 la sută şi la serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, indicele preţurilor de consum în februarie 2018 față de ianuarie 2018 a constituit 100,2%.

Luna trecută, o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 4,9%, fructe proaspete – cu 4,7% (în special: struguri proaspeţi – cu 22,9%, fructe exotice – cu 3,3%, citrice – cu 3,0%, fructe de livadă sămînţoase – cu 1,5%), legume proaspete – cu 2,1% (în special: varză – cu 19,5%, dovlecei şi bostani – cu 18,4%, ceapă uscată – cu 5,2%, sfeclă roşie – cu 4,1%, morcovi – cu 4,0%, ciuperci proaspete – cu 1,3%), lapte şi produse lactate – cu 0,9% (în special: lapte integral – cu 1,6%, brînză din lapte de vacă – cu 1,2%, smîntînă – cu 1,0%), votcă – cu 0,7%, unt ţărănesc – cu 0,2%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la ouă de găină – cu 8,9%, tomate – cu 7,5%, castraveţi – cu 6,7%, usturoi – cu 4,5%, ardei dulci – cu 2,0%, făină de grîu – cu 1,5%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,2% (inclusiv: carne de porc – cu 3,5%, subproduse – cu 2,3%, preparate din carne şi semifabricate – cu 2,0%, carne de oi – cu 1,9%, carne de vită – cu 1,8%, carne de pasăre – cu 0,5%), slănină neprelucrată – cu 1,1%, crupe – cu 1,0%, zahăr tos – cu 0,9%, ulei vegetal – cu 0,8%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în februarie preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la aparate electrice pentru îngrijirea personală – cu 0,8%, combustibili – cu 0,7% (în special: gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 1,4%, carburanţi – cu 1,0%), pantaloni, sacouri şi pulovere pentru copii, mărfuri sportive, sacouri, pulovere, jachete pentru femei, elemente pentru interiorul apartamentului, mobilă, articole de menaj din ţesături, aparate de aer condiţionat, calorifere, plite electrice, aparate pentru prelucrarea informaţiei – pînă la 0,7%, ţigări – cu 2,0%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la televizoare – cu 1,1%, frigidere şi congelatoare – cu 1,0%, telefoane – cu 0,9%, confecţii pentru copii (costume sportive, cămăşi, bluze, tricouri, paltoane, demiuri, scurte), paltoane şi pardesiuri pentru bărbaţi, scurte de iarnă pentru bărbaţi şi femei, cizme de iarnă pentru bărbaţi şi femei, mijloace de transport, maşini de spălat rufe şi veselă, aragazuri, detergenţi, obiecte de sanitărie şi igienă, aspiratoare, unelte de muncă electrice – pînă la 0,7%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna februarie a fost înregistrată majorare la tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 3,2%, închirierea apartamentelor – cu 0,8%, serviciile pentru îngrijirea personală – cu 0,6%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 5,2%, serviciile transportului aerian de pasageri şi de turism peste hotarele ţării – cu cîte 1,4%, chiria în cămine studenţeşti (orașul Comrat) – cu 1,2%, serviciile hoteliere – cu 1,0%.

Foto: fabrafar.com.br

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green