b

Progresele înregistrate în dialogul Chișinău-Tiraspol, salutate în cadrul ultimei runde oficiale de negocieri în formatul „5+2”

În cadrul rundei oficiale de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc la Viena, în perioada 27-28 noiembrie curent, sub egida președinției Austriei în OSCE, au fost salutate progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, au fost trasate chestiunile prioritare de pe agenda negocierilor.

Participanții la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”) au apreciat reușitele privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Rîbnița.

În același timp, părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Ca urmare a discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”, a fost semnat un protocol, care va servi drept bază pentru continuarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Colaj: basarabia.md

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Gurău at |

  Cetățenii simpli nu ar trebui să sufere în urma luptelor geopolitice care se duc peste malul Nistrului șli presiunile rusești.

  Reply
 2. Maria at |

  Doar beneficii pentru cei din Tiraspol. A fost semnat un contract care prevede acitarea simbolica a celor 8 scoli romane, pentru o perioada de 10 ani cel putin. Asta este un succes mare, o relatie mai buna.

  Reply
 3. Grigore at |

  Am vazut ca Plahotniuc cu problema asta transnistreana a ajuns chiar pina la ONU, ca sa ceara ajutor.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green