klk

Proiectul de modernizare a punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”, discutat de autoritățile vamale din Moldova și România

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și Ștefan-Cosmin Doliș, vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale, au discutat despre proiectul de modernizare a punctelor de trecere „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Părțile au raportat despre graful de implementare a proiectului și încadrarea în termenele agreate.

Responsabilii de proiect din cadrul Vămii moldovenești au informat partea română despre etapele parcurse, inclusiv, despre constituirea echipei naționale de implementare. Următoarele acțiuni presupun semnarea contractului de finanțare, lansarea și desfășurarea tenderelor, precum și demararea propriu-zisă a lucrărilor de reabilitare. Potrivit estimărilor, acestea ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an.

Amintim că proiectul de reabilitare a celor trei posturi de frontieră este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției și extinderii postului vamal „Sculeni”, care, odată renovat, va deveni cel mai modern post de la frontiera moldo-română.

„De rând cu aceste demersuri de modernizare, vom continua să promovăm și conceptul de control comun. Acest mecanism de cooperare transfrontalieră și-a demonstrat pe deplin eficiența în șase puncte vamale de la hotarul cu Ucraina, prin urmare, am certitudinea că reprezintă o soluție viabilă și pentru frontiera cu România”, a punctat Vitalie Vrabie.

De asemenea, conform celor agreate, părțile vor continua schimburile de experiență în mai multe domenii de interes comun. Unul dintre acestea se referă la implementarea noului formular al Documentului Administrativ Unic (SAD – Single Administrativ Document), Vama moldovenească urmând să preia experiența celei române în aplicarea acestuia. Noul formular va substitui Declarația Vamală în Detaliu și se va regăsi în cadrul noii versiuni a softului „Asycuda World”.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green