f78ad3e3-7c75-4ca5-a7e0-82ff4d4d1265

PSRM cere reducerea tarifului la gaz pentru populație: „Actualul preț este anormal!” – (VIDEO)

Deputații fracțiunii parlamentare a PSRM au înaintat autorităților cereri în legătură cu majorarea tarifelor. În special, socialiștii au cerut reducerea tarifului la gaz pentru populație. Potrivit lor, în prezent, acesta este de două ori mai mare decât prețul gazului furnizat de Rusia în Republica Moldova.

„Din 2010 până în prezent, tariful la gaz din rețea pentru populație este majorat cu circa 80%. În același timp, prețul gazelor livrate de Gazprom în Moldova a scăzut mai mult de două ori în această perioadă”, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă deputatul Vladimir Golovatiuc.

Potrivit lui, în prezent MoldovaGaz plătește pentru gazul vândut de Gazprom 174 dolari pentru 1 mie de metri cubi de gaz, iar populația plătește MoldovaGaz 346 dolari SUA: „Cheltuielile suplimentare ale distribuitorilor de gaze sunt mai mult decât duble!”.

„Vă atrag atenția asupra faptului că, în țară, în pofida criticii dure a contractului de aprovizionare cu gaze semnat de Moldova cu participarea primului vicepremier Zinaida Greceanîi, în 2007, anume datorită acestui contract a fost redus costul gazului pentru Moldova în acești ani de mai mult de două ori. Acest contract a fost criticat încă de la început – de când „eurointegratorii” au venit la putere. Dar nu au semnat un contract nou. Acesta a expirat în 2011, recent a fost prelungit din nou până la sfârșitul anului 2019”, a menționat deputatul.

Acesta a mai adăugat că Moldova a avut de ales: fie Gazprom ne include imediat prețul european – 400 dolari pe metru cub încă în 2007, Ori prelungește timp de 4 ani trecerea la un preț european. În același timp, s-a stabilit formula de determinare a prețului gazului, excluzând influența factorului politic.

„Astfel, critica contractului nu este justificată, grație concluziei sale, prețul gazului pentru Moldova a scăzut. Dar rămâne faptul că Moldova plătește 174 de dolari, iar populația – 346 de dolari pe metru cub de gaz. Poziția noastră este ca ANRE să reducă tarifele pentru gazul din rețea pentru populație, deoarece acest preț este anormal”, a subliniat socialistul.


Foto/Video: privesc.eu

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green