foto-_m3_8681

Raportul Guvernului pentru 2017, prezentat în Parlament! Filip: „Anul trecut, pe dimensiunea transnistreană au fost înregistrate progrese notabile”

Prim-ministrul a prezentat astăzi, în Parlament, Raportul de activitate al Guvernului pe anul 2017. Pavel Filip a vorbit despre evoluțiile pe parcursul anului trecut și a punctat aspectele pe care se concentrează în prezent eforturile Executivului, referindu-se inclusiv la subiectul reglementării transnistrene. 

Potrivit șefului Executivului, pe parcursul ultimului an, pe dimensiunea transnistreană, au fost înregistrate progrese notabile, menționate și de partenerii străini.

Pavel Filip s-a referit, în special, la cele 4 protocoale semnate între Chișinău și Tiraspol, care se referă la funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, apostila pe actele de studii din regiunea transnistreană, accesul fermierilor la terenurile agricole sau restabilirea legăturilor telefonice.

„În urma unei decizii semnate recent, mașinile din regiune vor primi plăcuțe neutre și vor fi admise în traficul internațional din 1 septembrie 2018. Țin să precizez aici, că noi vom avea bazele de date, deci vom ști cine și ce înregistrează. Așa că vom fi foarte atenți ca cele convenite să fie respectate. Acum 2 săptămâni am alocat 15 milioane de lei pentru școli, grădinițe, case de cultură, apeducte din zona de securitate. Un proiect crucial, la care s-a muncit mult, este instituirea controlului comun la frontiera cu Ucraina”, a declarat Filip.

„Cu susținerea colegilor de la Kiev, am început în 2017 cu deschiderea primului punct comun de trecere la Cuciurgan-Pervomaisk, vom continua în acest an, inclusiv pe segmentul transnistrean. Este pentru prima dată când Chișinăul își va putea controla frontiera pe acest segment. Ne-am axat pe rezultate concrete pentru cetățenii de pe ambele maluri, angajamentele asumate se pun în practică, ceea ce înseamnă că putem avansa pe noi dimensiuni în dialogul nostru cu Tiraspolul”, a mai adăugat acesta.

Foto: gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green