1

Recomandările OMS în urma misiunii tehnice în regiunea transnistreană au fost transmise Tiraspolului

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind acțiunile în contextul pandemiei de COVID-19 au fost transmise Tiraspolului. Anunțul a fost făcut astăzi de viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în cadrul unei conferințe de presă. Recomandările au fost formulate în urma unei vizite tehnice efectuate în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului.

„În urma autoizolării regiunii transnistrene și nedorinței de a coopera cu autoritățile de la Chișinău, am avut anumite îngrijorări legate de calitatea acțiunilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, protocoalelor de tratament și a statisticii anunțate. Pentru a avea informații veridice despre situația cetățenilor noștri din stânga Nistrului, am solicitat reprezentanților OMS să evalueze toate aceste aspecte”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.

Colectarea de informații a fost realizată prin intermediul mai multor vizite la instituțiile medicale și prin intermediul unor interviuri la fața locului cu profesioniștii din domeniul sănătății, utilizând instrumentul OMS privind pregătirea operațională cu accent pe detectare și răspuns.

Recomandările OMS se împart în câteva capitole, printre care sistemul de laborator, supravegherea și evaluarea riscurilor, gestionarea propriu-zisă a cazurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea privind riscurile, logistică, achiziții și managementul aprovizionării.

Astfel, OMS recomandă instituționalizarea definiției standard de caz pentru persoane care se califică pentru testare la COVID-19; consolidarea capacităților specialiștilor locali în domeniul supravegherii în conformitate cu standardele internaționale privind supravegherea bazate de evenimente; elaborarea procedurilor operaționale standard privind schimbul de informații de comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și altele.

Pentru gestionarea cazurilor de infectare, OMS recomandă revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu Protocoalele de tratament pentru  COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații, etc.

În vederea realizării listei de recomandări menționate mai sus, Chișinăul rămâne deschis pentru cooperare. O astfel de colaborare va fi benefică pentru răspunsul la COVID-19 și va contribui, de asemenea, la consolidarea funcțiilor esențiale ale sănătății publice în Republica Moldova.

Vicepremierul a mulțumit pentru munca eroică medicii din prima linie de pe ambele maluri ale Nistrului, care consideră că trebuie să beneficiere de condițiile și libertatea de a ajuta oamenii în afara oricărui context politic.

 

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green