119124910-l

Recomandările Poliției în timpul călătoriei cu mașina de ocazie

Deplasarea cu mașina de ocazie implică anumite facilități, dar și riscuri majore pentru călători, atenționează Poliția Națională. 

Totuși, dacă acestă situație imprevizibilă s-a produs din cauze obiective și nu aveți alte alternative, asigurați-vă siguranța propriei vieți prin respectarea următoarelor recomadări:

 • Întotdeauna este de preferat un mijloc de transport în comun care, deși nu este la fel de comod, este mult mai sigur. Evitați să vă urcați într-o mașină de ocazie singur. Găsiți un tovarăș de drum. Nu plecați de acasă fără să vă anunți familia unde mergeți atunci când faceți autostopul.
 • În scopul anticipării unor incidente neplăcute, după ce va-ți urcat în mașină, transmite-ți un mesaj cu atributele de identificare ale automobilului (numărul de înmatriculare, marca, culoarea) unei persoane din familie sau care vă așteaptă la destinație. Menționați, de asemenea, locul de unde ai fost preluat și ora la care ați pornit la drum.
 • Optați să vă așezați pe scaunul din dreapta, în față, dacă acest loc e liber! Deseori ușile din spate nu se pot deschide din interior, având încuietori speciale pentru a-i împiedica pe copii să le deschidă accidental.
 • Păstrați dispozitivul mobil într-un loc accesibil, iar în cazurile de urgență să puteți apela un contact de încredere predefinit sau tasta SOS care ar furniza locația exactă.
 • Nu oferiți informații personale șoferului care a binevoit să vă conducă până la destinație, cum ar fi: adresa domiciliului, numărul de telefon, etc.
 • Purtați un obiect inofensiv pentru viața și sănătatea dumneavoastră, dar care vă oferă un plus de siguranță în situațiile periculoase.
 • Evitați să urcați într-un automobil în care se află o singură persoană. Cea mai sigură variantă ar fi ca în mașină să fie o familie cu copii sau un cuplu.
 • Atenție la traseul urmat de șofer. Dacă se abate de la cel inițial, indiferent de motiv, rugați-l să oprească și coborâți rapid din mașină. Nu vă urcați în mașina oricui. Refuzați un șofer dacă abordarea acestuia nu este cea potrivită.
 • Evitați să vă deplasați cu mașinile de ocazie pe durata nopții, însă, dacă va-ți pomenit în asemenea situație imprevizibilă, fiți prudenți și asigurați-vă propria siguranță. Inisistați pe faptul că sunteți așteptați de urgență la capătul traseului pentru a induce faptul că lipsa voastră se va observa imediat.
 • Dacă conducătorul auto nu-ți inspiră încredere pe perioada deplasării sau te simți în pericol, solicită respectuos un popas și cere ajutorul Poliției la 112 sau oamenilor din preajmă.

Recomandările oamenilor legii vin în contextul tragediei de la Caracal, care a zguduit România. La 24 iulie curent, Alexandra Măceșanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”.

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Anchetatorii au găsit, la percheziițiile făcute la domiciliul lui Gheorghe Dincă, suspectul din Caracal bănuit că ar fi ucis-o pe tânăra Alexandra Măceanu, un butoi metalic cu cenușă în care, prin cernere, au fost descoperite mai multe fragmente de oase calcinate și 21 bucăți dinți de natură umană.

Bărbatul a recunoscut, la audieri, ca a omorât-o pe fată imediat ce și-a dat seama că aceasta sunase după ajutor. Individul mai este suspectat de omorul Luizei Melencu, o tânără de 18 ani din satul Radomir, care a dispărut la mijlocul lunii aprilie, după ce a spus familiei că merge la Caracal pentru a scoate bani de la bancomat.

Foto: ZiuaNews.ro

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green