GlowingMoneyLightBulb_jpg_800x1000_q100

Săptămâna viitoare intră în vigoare tarifele la energie electrică aprobate în iulie! ANRE: Nu există temei pentru modificare

Consiliul de Administrație al ANRE consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din 17 – 18 iulie 2015 cu privire la aprobarea tarifelor pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și a tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice. Mai mult, tarifele respective aprobate de ANRE vor intra în vigoare la 9 noiembrie curent. 

Potrivit unui comunicat al instituției, autorii rapoartelor de audit au confirmat corectitudinea aplicării metodologiei tarifare și a calculării noilor tarife la energia electrică și au constatat că în tarifele ajustate au fost incluse, în proporție de peste 95%, cheltuielile pentru procurarea energiei electrice, care au crescut vertiginos în urma deprecierii considerabile a leului moldovenesc în raport cu dolarul.

Astfel, în rata de creștere de 56 bani per kWh a noului tarif mediu la energia electrică furnizată consumatorilor finali de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, în raport cu tariful mediu aprobat de ANRE în anul 2012, 41 bani/ kWh reprezintă prețul mediu de procurare a energiei electrice și 15 bani/ kWh – costurile de distribuție şi furnizare (materiale, investiții) care, de asemenea, au crescut în urma deprecierii leului. Aceeași situație a fost atestată și la companiile RED Nord și RED Nord – Vest.

În rapoartele de audit s-a constatat, de asemenea, că ANRE nu a inclus în noile tarife la energia electrică devierile tarifare înregistrate în anii precedenți în urma deprecieri de 1,6 ori a leului moldovenesc față de dolar. În cazul companiei RED Union Fenosa, aceste devieri au depășit pragul de 1,3 miliarde de lei. De menţionat că în cazul în care cursul de schimb al leului față de dolar ar fi fost la nivelul anului 2012, atunci tariful mediu de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie urma să fie micșorat, cu începere de la 1 ianuarie 2015, cu 10 bani per kWh: de la 1,52 bani/ kWh la 1,42 bani/ kWh.

Potrivit sursei, ANRE va purcede la identificarea unei formule optimale de recuperare etapizată a devierilor tarifare înregistrate în anii precedenți de către furnizorii de energie electrică, formulă care să aibă un impact cât mai mic asupra consumatorilor.

Amintim că la 18 iulie, ANRE a decis majorarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale cu 37% și, respectiv, 15%. La 3 septembrie, instituția a anunțat că va suspenda pentru un termen de 60 de zile decizia adoptată anterior, iar în perioada respectivă, companiile importatoare și distributoare urmau să efectueze un audit extern pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife. Ulterior, la data de 30 octombrie, Agenția a prelungit termenul de suspendare a hotărârilor din 18 iulie.

Foto: bloggingbusinesstips.com

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green