ttrty

Serviciul Vamal, despre beneficiile și avantajele certificatului de exportator

Exportatorii de mărfuri pot utiliza procedura simplificată în materie de documentare a originii preferențiale a mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA și Turcia, prin obținerea certificatului de exportator aprobat. Acesta este eliberat gratuit de Serviciul Vamal, fiind valabil pe termen nelimitat.

Facilitarea permite operatorilor economici exportatori să declare originea preferențială pe propria răspundere, indiferent de valoarea mărfurilor, prin completarea unei declarații de origine pe factură sau pe alt document comercial. Mărfurile însoțite de declarație pe factură beneficiază de scutire de taxe vamale la importul în țările UE, CEFTA și Turcia.

Exportatorul aprobat este exonerat de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR.1 pe suport de hârtie, fapt ce îi conferă o serie de avantaje și beneficii, precum ar fi reducerea timpului și cheltuielilor aferente perfectării originii preferențiale a mărfurilor exportate, dar și limitarea contactului direct cu autoritatea vamală.

Operatorul economic nu mai este obligat să se prezinte personal la ghișeul organului vamal, fiind eliminat termenul de până la 3 zile stabilit pentru autentificarea și eliberarea certificatelor de origine. Astfel, prin acest instrument de facilitare, exportatorul este supus mai puțin riscului de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor.

Avantajele statutului de Exportator aprobat:

 • reduce timpul, costurile și contactul direct cu autoritatea vamală;
 • nu este necesară solicitarea EUR.1 pentru fiecare export;
 • mai puține formalități;
 • simplificarea se aplică exporturilor, indiferent de valoarea acestora;
 • se acordă pe un termen nelimitat.

Mai multe informații cu privire la procedura de obținere a ceritificatului de exportator aprobat pot fi aflate de la reprezentanții Secției originea mărfurilor a Serviciului Vamal, la numerele de telefon: +373 22 574-131, 574-287, 574-158, 574-290.

Serviciul Vamal încurajează operatorii economici care corespund cerințelor stabilite de legislație să solicite statutul de exportator aprobat, beneficiind de întregul suport al funcționarilor vamali din domeniile de profil.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green