jk

Simplificarea formalităților vamale și facilitarea comerțului între Moldova și Belarus, discutate la Minsk

Autoritățile vamale din Republica Moldova și Belarus își intensifică cooperarea în mai multe domenii ale administrării vamale. Modalitățile de dezvoltare a colaborării bilaterale au fost discutate în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu omologul său belarus, Yuri Senko. Întâlnirea a avut loc ieri, la Minsk, cu ocazia vizitei întreprinse de către delegația Serviciului Vamal în Republica Belarus, în perioada 30 octombrie – 01 noiembri.

În cadrul reuniunii, părțile au discutat mai multe subiecte referitoare la cele mai importante domenii de cooperare, între care simplificările de procedură, inclusiv în cadrul comerțului electronic, precum și schimbul de informații. Totodată, participanții la discuții au realizat și o evaluare a procesului de implementare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Belarus privind sistemul de facilitare a comerțul reciproc, semnat la Chișinău, în data de 13 decembrie 2016.

Un alt subiect abordat a vizat schimburile de experiență și bune practici privind instruirea funcționarilor vamali. În acest sens, părțile au semnat un Plan de cooperare bilaterală în domeniul pregătirii profesionale, prin care se angajează să organizeze o serie de activități de instruire destinate angajaților ambelor instituții.

Acțiunile, prevăzute pentru anii 2019-2022, mai includ și schimburi de experiență privind metodologiile aplicate în cadrul efectuării expertizelor specializate și a încercărilor de laborator.

După întrevedere, delegația moldovenească a vizitat Institutul de Stat pentru profesionalizarea și recalificarea personalului vamal al Republicii Belarus. Aici, reprezentaților Vămii moldovenești le-au fost prezentate programele de instruire elaborate pentru fiecare categorie de cursanți, precum și dotările avute.

Totodată, partea moldovenească a vizitat întreprinderea de stat, fondată de Vama belarusă, care prestează un spectru larg de servicii asociate domeniului vamal (brokeraj, logistică, dezvoltarea și mentenanța infrastructurii TIC etc.).

De asemenea, programul deplasării a mai cuprins și vizitarea postului vamal de la Aeroportul din Minsk, unde reprezentanții Vămii moldovenești au avut ocazia să se familiarizeze cu procedurile de control și vămuire aplicate de vameșii belaruși în cazul bunurilor transportate pe cale aeriană. În special, delegația Serviciului Vamal a dorit să cunoască cum are loc procesarea trimiterilor poștale internaționale, prin intermediul cărora sunt furnizate bunurile procurate online.

Astăzi, membrii delegației Serviciului Vamal vor vizita posturile vamale din cadrul biroului regional Grodno, dislocate la frontieră cu Polonia, pentru a vedea cum are loc controlul vamal la traversarea frontierei dintre un stat membru al UE și unul non-UE.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green