kartinka na

BLOG: Statul de drept merge spre strîmb

Recent, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un polițist îl scoate cu forța pe un șofer din automobilul acestuia. Imediat, Inspectoratul Național de Patrulare publică pe pagina sa un comunicat în care explică situația, menționând că respectivul conducător auto ar fi încălcat Regulamentul Circulației Rutiere și nu s-ar fi conformat cerinței legitime a polițistului de a-i prezenta actele.

La prima vedere, nu pare a fi un caz ieșit din comun, dar aprofundându-ne  în această situație constatăm anumite fapte și detalii, care schimbă viziunea asupra cazului.

Respectivul șofer este cunoscut datorită videourilor sale postate pe Internet, unde acesta contrazice acțiunile angajaților INP, având dubii în privința legalității acțiunilor acestora.

În ultimul caz, vedem din secvențele video că a fost stopat de un polițist, care a afirmat că este comisar, dar nu s-a legitimat. Șoferul, conform procedurii, a solicitat legitimația de servicie a omului legii. Ultimul, însă, l-a somat repetat să coboare din unitatea de transport, după care a aplicat forța fizică, sfidând normele legale și progedurale.

Comisarul s-a dovedit a fi mai puțin răbdător decât restul angajaților INP și nu s-a lăsat intimidat de cunoștințele în drept ale unui „oarecare” șofer.

În video vedem cum șoferul este lovit, pus la pământ, încătușat, asta fiind o demonstrație pentru restul lumii că locuim într-un stat milițienesc în care un comisar poate fi mai presus decât legea. Chiar dacă șoferul a solicitat repetat prezentarea legitimației, polițistul era obligat să o prezinte și să aplaneze conflictul iscat între ei, conform regulamentului intern al INP.

Acest șofer nu a prezentat un pericol ca să se impună necesitatea aplicării măsurilor speciale în privința lui. A fost o lecție nu doar pentru șoferi, ci și pentru restul populației, prin care sistemul putred ne spune direct că nu va suporta acțiuni de nesupunere. „Ajunge să  credeți că locuiți într-o țară democrată, europeană, în care cetățenii au drepturi” – acesta ar fi mesajul autorităților pentru noi.

Poate dacă un polițist simplu s-ar fi comportat așa, pentru acest comportament Procuratura s-ar fi autosesizat imediat, dar este vorba despre un ditamai comisar, așa că și de această dată nu vom vedea sancțiuni sau măcar mustrări.

Cel mai probabil că videourile distribuite de șofer ,,în lupta cu polițistii” l-au înfuriat pe comisar, și acesta a decis să le organizeze o „lecție deschisă” discipolilor săi și să le arate la modul practic cum se procedează atunci când șoferii își cer drepturile și se dau prea deștepți.

Trist, prieteni, foarte trist.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green