prim

SUA acordă Republicii Moldova 11 mln. de dolari pentru dezvoltarea economiei

Programul USAID, care urmărește îmbunătățirea mediului de afaceri și a comerțului în țară, a fost lansat în Republica Moldova. Acesta va ajuta instituțiile guvernamentale și sectorul privat să accelereze implementarea mecanismelor de liberalizare a comerțului, să adopte reforme structurale, să contribuie la stimularea mediului de afaceri și să îmbunătățească comunicarea strategică între sectorul privat și actorii publici.

„Acest eveniment este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populației, dezvoltarea economiei naționale, creșterea puterii de cumpărare și a competitivității mărfurilor autohtone”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul evenimentului de lansare.

Potrivit ministrului, evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, inițiată de către noul program USAID, este un instrument necesar pentru a înțelege mai bine constrângerile și blocajele existente.

„Ținând cont de faptul că sectorul tehnologiilor informaționale este unul prioritar, consider că este foarte important să punem baza unei economii digitale în Republica Moldova. Suntem deschiși să operăm modificările necesare în legislație, cadrul regulatoriu și instituțional, pentru a avansa în crearea economiei digitale, care va contribui la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterea potențialului și crearea noilor locuri de muncă în Moldova”, a menționat Chiril Gaburici.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Moldova, James D. Pettit, a punctat că țara noastră continuă să transmită semnale ce arată dorința de a îmbunătăți climatul de afaceri. „Acest Program va contribui la formarea unei economii naționale deschise, dinamice, competitive, puternic centrate pe sectorul privat și aliniate la regulile comerțului modern. Suntem bucuroși să susținem îmbunătățirea climatului de afaceri în Moldova, cu scopul atragerii investitorilor străini și integrării în economia globală. Realizarea reformelor va aduce beneficii nu doar economiei Republicii Moldova, dar se va îmbunătăți și viața cetățenilor acestei țări”, a subliniat Ambasadorul James D. Pettit.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are patru componente: îmbunătățirea armonizării și implementării acordurilor comerciale internaționale, realizarea reformelor structurale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, implicarea partenerilor în crearea de coaliții pentru a atinge rezultate prin intermediul comunicării strategice, fondul transversal de îmbunătățire a coridoarelor comerciale.

Asistența tehnică oferită Republicii Moldova de către SUA, prin intermediul Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), este de 11,2 milioane de dolari. Durata de implementare a acestuia este de patru ani.

Foto: mec.gov.md

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Anonymous at |

  SUS nu înseamnă partener puternic, di nu fac mimic fără a avea beneficii.

  Reply
 2. Inga at |

  Iata ce inseamna sa ai parteneri puternici si de incredere. Cred ca acest fapt in primul rind ii vor pune in garda pe rusi.

  Reply
 3. mihail. at |

  Pe langa protectia care ne-o ofera referitor la lupta cu Rusia, au interesul sa ne ajute si in dezvoltarea econimica a tarii, e de apreciat cel care a creat asa posibilitate, rezultat.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green