11

Tinerii din Republica Moldova împreună cu alți 140 de muzicieni din întreaga lume transmit un mesaj de optimism în timpul pandemiei globale COVID-19 interpretând „Oda Bucuriei”

13 membri ai corului incluziv La La Play Voices au participat în cadrul unui proiect global care a reunit 140 de muzicieni din 30 de țări sub egida rețelei globale de orchestre „Better Together”. În această perioadă de autoizolare din cauza pandemiei de COVID-19, tinerii au interpretat „Oda Bucuriei” de Ludwig van Beethoven, care este și imnul Uniunii Europene.

„Ministerul Educației Culturii și Cercetării încurajează elevii și studenții să dezvolte aptitudini de însușire online a disciplinelor școlare fiind la domiciliu în contextul COVID-19. Exemplul oferit de copiii La La Play Voices, proiect pe care îl susținem de la inițiere,  alături de alți muzicieni din toată lumea nu poate decât fi apreciat ca un gest deosebit cu valoare adăugată prin creativitate proiectului și a mesajului global pozitiv oferit prin fredonarea celebrei „Odă a Bucuriei” de Beethoven, a menționat Andrei Chistol, secretarul de stat în domeniul culturii.

„Este minunat să vezi cum copiii și tinerii din întreaga lume se conectează prin muzică, mai ales în aceste momente dificile. Și sunt convinsă că această perioadă provocatoare va fi folosită ca o lecție de viață de către toți copiii și tinerii, care-i modelează și impulsionează să devină oameni mai puternici și plini de compasiune fiind gata să-și aducă contribuția pentru a salva lumea,” a afirmat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în Republica Moldova, E.S.Anna Lyberg.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma a menționat că: „Este simbolică lansarea acestui proiect anume în Săptămâna Mondială a Lucrătorului Medical, fiind o manifestare de solidaritate cu cadrele medicale din întreaga lume, care se află în prima linie de luptă cu pandemia. Copiii și tinerii sunt generația viitoare de oameni de știință și medici. Orice criză prezintă posibilitatea de a-i ajuta să învețe, să cultive compasiunea și să fie puternici în timp ce construiesc o lume mai bună.”

„Acest proiect are rolul de aduce împreună tineri muzicieni de pe toate continentele și de a demonstra un scop comun: solidaritatea, unitatea. Mă bucur foarte mult că proiectul La La Play Voices al Orchestrei de Naționale de Tineret a Moldovei participă la acest mesaj comun de solidaritate prin muzică, iar tinerii din Republica Moldova au șansa să se întâlnească pe scena virtuală cu tineri muzicieni de pe toate continentele.” a subliniat dirijorul român Gabriel Bebeșelea, inițiatorul proiectului.

„Acest proiect incredibil denotă puterea de solidaritate umană în contextul unei amenințări globale. „Oda Bucuriei” semnată de Beethoven este poate cea mai reușită expresie a unității globale, a forței de a învinge și a dreptului de trăi mâine într-o lume mai bună. Aduc mulțumiri și expresie de bucurie inițiatorilor proiectului pentru reușită și a faptului că au inclus 13 copii din proiectul La La Play Voices, oferind copiilor Moldovei o voce.” a afirmat Andriano Marian (dirijor MNYO).

Corul incluziv La La Play Voices a fost fondat în 2018, la inițiativa Orchestrei Naționale de Tineret, împreună cu UNICEF, Fundația Est-Europeană, Suedia, și Ministerul Educației Culturii și Cercetării. În prezent Corul a crescut este format din 130 de copii din toate raioanele țării, inclusiv UTA Găgăuzia și partea stângă a Nistruluii.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green