1023px-Conventia_PD-L_2013_-_Traian_Basescu_(7)

Traian Băsescu: „Conflictul transnistrean nu va fi soluționat niciodată în formatul de negocieri 5+2”. Ce soluție vede președintele de onaore al PUN – (VIDEO)

Preşedintele de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, Traian Băsescu, consideră că diferendul transnistrean nu va fi soluționat niciodată în formatul de negocieri „5+2”, deoarece acest format este „înghețat” și le-a permis separatiștilor să se consolideze. Declarația a fost făcută de fostul lider de la Cotroceni în cadrul emisiunii „Important” de la postul TVC21. 

O soluție în reglementarea acestui conflict, în opinia lui Traian Băsescu, va putea fi identificată doar atunci când se va pune problema Unirii Republicii  Moldova cu România.

„E nevoie de negocieri pentru a găsi o soluție, dar nu în formatul „5+2”. Dacă se merge pe formula federalizării, atunci s-a terminat cu Moldova. Pentru Transnistria nu există decât un singur moment când acest lucru poate fi discutat serios la masa de tratative – atunci când s-ar pune problema Unirii Republicii Moldova cu România. Până atunci nu deranjează pe nimeni, deoarece există acest conflict înghețat. Este un argument în plus pentru UE să spună că o țară nu poate adera atât timp cât sunt trupe străine pe teritoriul acestui stat. Formatul„5+2” s-a transformat într-un format de legitimare a ocupației abuzive a Transnistriei. Acest format le-a lăsat tot timpul din lume separatiștilor de la Tiraspol să-și formeze și să-și consolideze structurile. Acest format va fi perpetuat până vom ajunge în situația de Unire a Republicii Moldova cu România”, a declarat politicianul.

Traian Băsescu a mai adăugat că la masa negocierilor ar trebui să fie Rusia, pentru că are trupe de ocupație în stânga Nistrului, Ucraina – pentru că Transnistria a fost teritoriul ei, dat în schimbul nordului și sudului Basarabiei, va trebui să fie România, Republica Moldova, SUA și UE. „Transnistria poate fi salvată prin negocieri în acest format. Depinde foarte mult de poziția Ucrainei”, a conchis fostul președinte român.

Foto/Video: obiectiv.info/TVC21

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Mare bou omul acesta

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green