collageff

Traian Băsescu l-a atacat în judecată pe Igor Dodon pentru că i-a retras cetăţenia moldovenească

Traian Băsescu îl dă în judecată pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”. Declarația a fost făcută pentru Mediafax de către Andrei Bivol, avocatul ex-preşedintelui român, care a precizat că cererea a fost depusă la Curtea Supremă de Justiție.

„Astăzi am înregistrat o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie, aşa cum prevede legea cetăţeniei din Republica Moldova. Noi considerăm că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod arbitrar şi (decizia-n.r.) este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie”, a afirmat apărătorul lui Traian Băsescu.

Cererea de chemare în judecată este introdusă şi se repartizează în termen de 24 de ore completului de judecată, după care în timp de cinci zile de la repartizare ar trebui să fie emisă o decizie pe procedură, potrivit legislaţiei din Republica Moldova, a explicat Andrei Bivol.

Preşedintele Republicii Moldova are calitatea de pârât în cererea de chemare în judecată înregistrată la Curtea Supremă de Justiţie.

„Este practic un dosar pionier, un leading în acest domeniu pentru că nu există în practica judiciară dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia Republicii Moldova unor naţionali străini, dar în aceste dosare pârât nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lângă preşedinţie. În cazul dat, suntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezideţial deja emis de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie”, a menţionat avocatul.

Precizăm că Igor Dodon și-a onorat promisiunea făcută încă în campania electorală, semnând,  la 3 ianuarie curent, decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia țării noastre. Șeful statului și-a motivat decizia prin faptul că fostul președinte român ar fi devenit ilegal cetățean al Republicii Moldova, fiind ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale.

La rândul său, Băsescu a declarat că a aflat din presă despre decretul respectiv, subliniind că acest gest „este o dovadă a faptului că lui Igor Dodon îi este teamă de el”.

Foto: libertatea.ro/deschide.md

Răspândește știrea!

1 Comentariu

 1. Anonymous at |

  Nu e vorba de temut şi altele…….., să ne bucurăm că avenm şi noi doritor de avea cetăţănia moldovei.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green