1811_513606_img2

Tudor Ulianovschi: „Implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile moldovenești”

Implementarea Acordului de Asociere RM-UE rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile moldovenești, atât pe dimensiunea bilaterală a cooperării cu Uniunea Europeană, cât și la interacțiunea multilaterală în cadrul Parteneriatului Estic (PaE). Declarația a fost făcută, la Reuniunea ministerială a PaE de la Luxemburg, de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. 

Referindu-se la obiectivul strategic al țării – integrarea europeană și colaborarea cu structurile comunitare, Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat evoluțiile pozitive în sfera comerțului cu UE, apreciind și rezultatele reuniunii informale cu participarea UE și celor trei țări asociate dedicate implementării DCFTA.

Prezentând obiectivele cooperării multilaterale, Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat importanța aprofundării conectivității, în special, a aprobării planului investițional pentru dezvoltarea rețelei de transport TEN-T, iar în domeniul digital a fost remarcată importanța reducerii tarifelor la roaming între parteneri și, în perspectivă, cu UE. Șeful diplomației moldovenești a pledat și pentru aprofundarea dialogului pe problematica securității, combaterea amenințărilor hibride, consolidarea securității cibernetice, etc.

Cu referire la aniversarea a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, Ministrul Ulianovschi a susținut ideea organizării unui eveniment de nivel înalt în 2019, la care să fie aprobat un document politic care ar lansa procesul de reflecție cu privire la perspectiva Parteneriatului pentru perioada de după 2020.

Agenda reuniunii, moderate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, s-a axat pe progresele privind implementarea celor 20 de obiective ale Parteneriatului Estic pentru 2020, stabilite în cadrul Summit-ului PaE-UE din 2017, precum şi trasarea acţiunilor comune în vederea celebrării a 10 ani de la fondarea Parteneriatului Estic.

În marja evenimentului, Ministrul Tudor Ulianovschi a purtat o discuție punctuală cu Comisarul pentru Negocierile de Extindere și Vecinătate, Johannes Hahn, pe marginea procesului de reforme și cooperării cu UE, constatând că este nevoie de un dialog mai intensiv și deschis între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Foto: mfa.gov.md

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Anonymous at |

  Mare este speranța….

  Reply
 2. realist at |

  Alti ministri nu sunt? In toata ziua numai stiri despre acesta!

  Reply
 3. Mihai at |

  Sa mai fie introdus vectorul european in Constitutie in general am avea toata siguranta ca Moldova nu se va intorce inapoi din drumul european.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green