hgf

Tudor Ulianovschi: „Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică și axată pe rezultate”

Astăzi, Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, organizată de MAEIE în perioada 9 – 11 iulie curent.

În context, ministrul Ulianovschi a punctat principalele accente ale politicii externe pe segmentul integrării europene, dialogului bilateral, regional și internațional, securității naționale, integrării țării, pregătirii cadrelor diplomatice naționale, inclusiv prin crearea unui Institut Diplomatic Național, etc.

Referindu-se la problematica integrării europene, Tudor Ulianovschi a menționat că aceasta rămâne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu și lung, constituind un fir roșu al politicii interne și externe a Republicii Moldova. „Este de la sine înţeles, că avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere şi este o situaţie care trebuie schimbată. Iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles. O activitate prodigioasă trebuie dezvoltată în capitalele statelor membre, printr-un contact punctual, permanent şi coordonat cu exponenţii puterii şi factorii de influenţă din ţările de acreditare din spațiul european”, a spus șeful diplomației moldovenești.

Ministrul Ulianovschi s-a referit și la problematica diplomației economice, accentuând că fiecare misiune diplomatică ar trebui să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerţului, atragerea investiţiilor şi să-şi elaboreze o agendă comercial-economică concretă, cu obiective pe termen scurt, mediu și lung. „Obiectivele comercial-economice promovate de misiuni trebuie să aibă finalitate, iar activitatea pe acest domeniu să nu se transforme într-o prestanţă mecanică, menită să răspundă unei activităţi birocratice redundante”, a accentuat Ulianovschi.

În cadrul reuniunii, ministrul Afacerilor Externe s-a referit în particular la activitatea fiecărei misiuni diplomatice, precum și la prioritățile Republicii Moldova în dialogul bilateral cu fiecare stat. Referindu-se la relaţiile cu vecinii noştri, România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern.

„România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre… iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean, etc”, a specificat Tudor Ulianovschi.

Potrivit ministrului, dialogul Strategic RM – SUA trebuie în continuare materializat la justa valoare, principalele domenii de cooperare fiind consolidarea dialogului politic bilateral, intensificarea relaţiilor comercial-economice, valorificarea asistenţei oferite de catre Statele Unite ale Americii şi implementarea reformelor democratice şi structurale.

Relaţiile cu Federaţia Rusă, în opinia Ministrului Afacerilor externe, trebuie să revină pe un fagas normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului international, al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internationale. ”În relaţiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul naţional de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a spus Tudor Ulianovschi.

„În plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-şi definească clar obiectivele de ţară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziţionarea Republicii Moldova în sistemul global şi regional de valori”, a mai menționat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Potrivit MAEIE, reuniunea anuală a diplomației moldovenești, care este organizată după o pauză de 6 ani, are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora, realizării politicii externe și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu.

Foto: mfa.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green