Romania-ocupa-Ucraina

BLOG: Ucraina, în prag de dezmembrare. Reunirea cu România – unica soluție de recuperare a pămînturilor furate

Din cauza prostiei dar și a extremismului puterii de la Kiev, Ucraina a făcut atîtea greșeli strategice, încît însuși dăinuirea ei ca stat se află sub semnul întrebării. Poroșenco și forțele radicale de dreapta care conduc astăzi Ucraina rînd pe rînd au stricat relațiile cu toți vecinii, aşa încît statul vecin s-a pomenit astăzi într-o profundă izolare politică, iar poziția ei pe plan internațional este mai șubredă ca niciodată.

Ucraina întreprinde acțiuni militare în regiunile din est și se află, practic, în stare de război cu Federația Rusă.

Noi, cetățenii Republicii Moldova, cei care ne-am confruntat cu separatismul transnistrean și am avut un război cu cazacii și Armata 14, în care Federația Rusă nu a fost recunoscută oficial ca partea beligerantă, știm ce înseamnă lupta pentru integritatea țării, și nu putem decît să-i compătimim pe ucraineni, care au acum republici separatiste în Donețk și Lugansk. Dar să nu uităm că în ’92 Ucraina l-a sprijinit pe liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov, care făcea atunci vizite dese în Kiev pentru a recruta mercenari. Ucraina a permis cazacilor din Rusia să treacă prin teritoriul ei ca să împuște în moldoveni, iar naționaliștii ucraineni au luat parte la acțiuni de terorism împotriva puterii constituționale din Chișinău. Pentru faptul că Ucraina a sprijint Tiraspolul în ’92, ea plătește acum un preț scump.

 • Dacă Ucraina nu sprijinea formarea ПМР-ului în ’92, poate nu pierdea Crimeea în 2014!

Polonia – vecinul din vest, ca și alte state europene, după anexarea Crimeii de către Federația Rusă, a oferit Ucrainei tot sprijinul politic și diplomatic. “În semn de recunoștință”, însă, autoritățile de la Kiev i-au martirizat pe național-fasciștii lui Bendera, care au masacrat populația poloneză din vestul Ucrainei. Polonezii de mult timp luptă ca masacrul de la Hatîni să fie recunoscut ca act de genocid. La Hatîni sovieticii au exterminat prizonierii de război – 20 de mii de soldați și ofițeri… Însă ucigașii lui Bendera au masacrat populația civilă, au ucis într-un mod barbar, cu violuri și torturi pînă și prunci și femei poloneze din regiunea Lvov, și acum Kievul în manuale de istorie i-a glorificat și i-a prezentat drept eroi!

 • Polonezii niciodată nu-i vor ierta Kievului eroizarea ucigașilor lui Bandera. Relațiile dintre Kiev și Warszhawa au devenit şi mai tensionate.

După anexarea Crimeii a început o colaborare strategică între Kiev și București. România ca țară NATO a oferit Ucrainei nu doar sprijin diplomatic și politic, dar și un suport logistico-tehnic, ce a dus la tensionarea relațiilor româno-ruse. Şi iarăşi “în semn de recunoștiință” Kievul a exclus predarea limbii române din școli în teritoriile locuite de români.

 • Relațiile dintre România și Ucraina s-au tensionat grav, președintele României Klaus Iohannis şi-a anulat vizita sa în Kiev, iar Ministerul Afacerilor Externe al României a cerut în mod expres respectarea drepturilor minorității etnice românești din Ucraina.

Și să nu uităm că în Ucraina limba română după numărul de vorbitori și arealul de răspîndire se află pe locul 3, după rusa și ucraineana.

 • Budapesta, la fel, a adoptat o poziție ostilă față de autoritățile de la Kiev după excluderea limbii maghiare din școli în regiunea maghiară Ujgorod. 
 • Şi Uniunea Europeană, care a oferit sprijin necondiționat Ucrainei în cadrul Acordului de Asociere, pentru încălcarea drepturilor minorităților etnice s-a distanțat vizibil de autoritățile de la Kiev.

Practic, Republica Moldova grație tovărășiei dintre oligarhii Poroșenco și Plahotniuc este unicul stat care a mai păstrat legături normale cu autoritățile de la Kiev. Însă politicianul Renato Usatîi recent a făcut o declarație bombă – precum că Poroșenco are dosare penale pe teritoriul RM și că ar fi șantajat de Plaha…

Nu se știe cît va mai dăinui acest regim extremist de la Kiev și dacă Ucraina, care arată exact ca un puzzle din fragmente de teritorii poloneze, românești, maghiare și rusești își va continua statalitatea. Cert este una – dacă vrem să recăpătăm ieșirea la mare și să ne luăm Cernăuțiul înapoi, trebuie să realizăm că șansele noastre sunt zero. Ca să reîntregim Moldova, trebuie dintîi să ne refacem țara. Să ne unim cu frații moldoveni dintre Prut și Carpați. Iar asta se poate întîmpla doar în cadrul statului românesc. Doar reunirea României și Moldovei dintre Prut și Nistru ne va permite în cazul dezmembrării Ucrainei să ne luăm pămînturile strămoșești înapoi.

BLOGUL lui Radu Frunzari

Opinia exprimată în această postare reprezintă opinia autorului și nu coincide neapărat cu opinia redacției portalului de știri BASARABIA.MD

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Anonymous at |

  Unde este pământ unguresc în Ucraina?
  Poate etnici unguri da, dar pământul acela pe care uni din Ungaria îl numesc Transcarpatia este doar nordul Maramureșului istoric. Deci este pământ Romanesc.

  Reply
 2. S. V. DIM. HANCU at |

  SI DUPA CE NE VOM RECUPERA PAMANTURILE STRAMOSESTI, CUI LE VOM VINDE? ITALIENILOR, FRANTUJILOR SAU ISRAELITILOR?

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green