24799661_1642551115767409_9139818667683725468_o

Un grup de deputați a înregistrat un proiect de lege prin care condamnă „amestecul abuziv” al Rusiei în activitatea politică din Moldova

Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect de Declarație prin care condamnă „atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”.

Potrivit proiectului, „declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”.

În context, este exprimată îngrijorarea față de implicarea unor entități ale Federației Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii.

Autorii subliniază „netemeinicia deciziei adoptate de Duma de Stat a Federației Ruse prin care se dorește limitarea accesului moldovenilor la programele unor televiziuni ruse, dând de înțeles că în realitate scopul principal al retransmiterii acestor emisiuni în Moldova nu a fost oferirea de programe calitative moldovenilor, dar folosirea acestui mijloc pentru a-i denigra și a le denigra țara. Această decizie vine să confirme, încă o dată, cu probe oficiale suplimentare, temeinicia deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde măsuri pentru securizarea spațiului informațional, dar în același timp face și mai evidentă imixtiunea politicului rus în conținutul programelor difuzate de Federația Rusă în Republica Moldova”.

Totodată, documentul face apel către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri și campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din țara noastră, menționând că finanțarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca și susținerea lor prin alte modalități.

Autorii optează, totodată, pentru un dialog constructiv care să ducă la eliminarea blocajelor apărute și la reluarea activităților care privesc consolidarea și dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Inițiativa adoptării declarației aparține unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați. Documentul urmează să fie supus votului în una dintre primele ședințe ale plenului Legislativului din sesiunea de primăvară.

Foto: Parlamentul RM via Facebook

Răspândește știrea!

3 Comentarii

 1. Dima at |

  Pentru asta si legea antipropaganda a fost introdusa, pentru a scade din raitingul partidelor pro-ruse.

  Reply
 2. realist at |

  Candu a pornit toata lupta asta in Rusia, da chiar mii interesant ce va iesi din asta. In orice caz ma bucur ca nu mai stam cu fruntea aplecata in fata lor

  Reply
 3. timofei at |

  socialistii ar trebui sanctionati pentru denigrarea Moldovei si promovarea imaginii Rusiei!!!!

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green