export_porci

Un nou focar de pestă porcină, înregistrat în apropiere de frontieră! Responsabilii ANSA din Briceni întreprind măsuri de protecție

Un nou focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în imediata apropiere de frontieră, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Prezența virusului a fost consemnată în gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuţi.

Potrivit specialiștilor, în urma investigațiilor de laborator, rezultatele au fost pozitive la două mostre de material biologic. Astfel, în comuna Mămăliga, raionul Noua Suliţă, a fost stabilită zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului. Actualmente se întreprind măsuri de izolare.

Având in vedere că focarul nou aparut de pestă porcină africană din regiunea Cernăuți se afla in vecinătate cu raionul Briceni, subdiviziunea teritorială ANSA, a intreprins imediat masuri de prevenire. Se efectuiaza examenarea clinica a  animalelor, se face cartografia exploatațiilor de animale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită deținătorilor de porcine să respecte cu strictețe următoarele cerințe:

 • să nu folosească în alimentația porcinelor  resturi alimentare, care conțin produse sau subproduse de porc,
 • să țină porcine exclusiv în zone închise, fără să intre în contact cu alte animale;
 • animalele să fie achiziționate doar în locuri autorizate și însoțite de documentele veterinare necesare;
 • pentru îngrijirea animalelor să fie respectate cerințe minime de biosecuritate utilizîndu-se îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente separate;
 • să nu permită  vizitarea fermelor de către persoane  străine;
 • să anunțe urgent medicul veterinar sau autoritatea publică locală despre cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la animale sau depistarea cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

BASARABIA.MD amintește că, în 2017, în Republica Moldova au fost înregistrate trei focare de pestă porcină africană. Virusul a afectat unele gospodării din satele Moşana şi Cernoleuca, raionul Dondușeni, și satul Rubleniţa, raionul Soroca. Localitățile s-au aflat în carantină timp de mai multe săptămâni până când specialiștii au reușit lichidarea completă a virusului.

Imagine simbol: eurostiri.eu

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green