dgf

Vama Sculeni intră în reconstrucție capitală! Vitalie Vrabie: „Postul rămâne funcțional pe toată durata lucrărilor”

Postul vamal de frontieră Sculeni va intra în reconstrucție capitală, dar va rămâne funcțional pe întreaga perioadă a lucrărilor, anunță Serviciul Vamal. Direcotrul SV, Vitalie Vrabie, a mers în punctul de trecere pentru a examina, împreună cu proiectanții și angajații postului, modalitatea de organizare a controlului vamal în condițiile unei reconstrucții capitale a postului.

Proiectul de reabilitare a fost prezentat și Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, care a venit la Sculeni pentru a se informa despre lucrările preconizate. Conform proiectului, teritoriul postului va fi extins cu 1,3 Ha, ceea ce va face posibilă suplimentarea pistelor de control și reamenajarea elementelor de infrastructură.

Amintim că, extinderea și modernizarea postului vamal Sculeni este prevăzută în proiectul de reabilitare a punctelor de trecere de pe segmentul de frontieră moldo-român „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”. Proiectul urmează a fi implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt destinate Republicii Moldova.

„Având în vedere că cele mai mari constrângeri de infrastructură le avem la Sculeni, 70% din fondurile destinate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției acestui post. Atât pe sensul de ieșire din țară, cât și pe cel de intrare vom avea câte 3 artere pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare. Dacă la frontieră cu Ucraina, cel mai modern post va fi Palanca, atunci la frontieră cu România, acesta va deveni Sculeni”, a explicat Vrabie.

La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene a reiterat faptul că Uniunea Europenă va continua să susțină proiectele care vin în sprijinul cetățenilor, apreciind, totodată, demersurile întreprinse de Serviciul Vamal pentru asigurarea funcționalității postului în timpul lucrărilor de reabilitare.

„Prioritatea noastră este confortul cetățenilor. Acesta este motivul pentru care căutăm soluții de asigurare a funcționalității postului. La prima etapă, toate formalitățile de control vor fi concentrate în zona unde se află pistele de pe sensul de intrare în țară și cele pentru autocamioane. Am făcut deja și măsurările necesare și am identificat posibilitatea de a mai construi două piste suplimentare. Totodată, până la sfârșitul acestui an, vom elimina complet staționările de automarfare, prin construcția unei noi zone de control vamal la circa 200 m distanță de post”, a menționat Vitalie Vrabie.

În prezent, postul vamal Sculeni înregistrează unele dintre cele mai mari valori de trafic, fiind traversat zilnic de circa 2.000 de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green