platon_ok

Sentință în „dosarul Platon”: Controversatul om de afaceri, condamnat la 18 ani de pușcărie

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de magistrații Judecătoriei Buiucani, ex-deputatul fiind recunoscut culpabil de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii.

Precizăm că procurorii au solicitat 23 de ani de pușcărie pentru inculpat. Platon ar urma să-și ispășească pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din capitală, unde și-a petrecut ultimele opt luni în arest preventiv.

Potrivit procurorului care a intrumentat cazul, Andrei Băieșu, instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa sub formă de privațiune de libertate cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de 5 ani în sistemul bancar. De partea cealaltă, avocații susțin că vor contesta decizia instanței la Curtea de Apel.

Înainte de ședința de judecată, Veaceslav Platon a declarat pentru jurnaliști că sentința care i se pregătește este „un circ marca Plahotniuc”.


Video: realitatealive.md

Amintim că dosarul afaceristului a ajuns pe masa magistraților la 18 noiembrie 2016, când Procuratura Anticorupţie a anunțat despre finalizarea urmăririi penale.

Potrivit procurorilor, Veaceslav Platon ar fi beneficiat ilegal de credite în sumă de peste 800 mln. de lei, fapt ce a condus la prejudiecierea Băncii de Economii. Banii obţinuţi prin înşelăciune au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea altor credite în băncile din Moldova.

Anterior, acuzatorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 mln. lei.

Anul trecut în presă a apărut o copie a procesului-verbal al interogatoriului lui Ilan Shor, care datează din 22 iulie 2016, în care primarul de Orhei a povestit despre înțelegerea pe care a avut-o cu Platon și banii pe care i-ar fi împrumutat lui pentru stingerea datoriilor la „Victoriabank”. În baza acestor depoziții, Procuratura Anticorupție a inițiat la sfârșitul lunii iulie un dosar penal pe numele afaceristului, anunțându-l în căutare internațională.

Veaceslav Platon a fost reținut de către autoritățile ucrainene, în seara zilei de 25 iulie, la Kiev. La 29 august, ex-deputatul a fost extrădat autorităților Republicii Moldova.

Foto: privesc.eu

Răspândește știrea!

2 Comentarii

 1. Hariton at |

  Păcat că nu avem legi mai dure și mai drastice față de cei care fură banul public. De ce n-am aplica în Moldova modelul chinez sau american de combatere a corupției? În China se împușcă pentru corupție, iar la americani se dau vreo două sentințe cu viață. Pe urmă stai și te întrebi, cum naiba omul să-și ispășească în pușcărie cele două sentințe pe viață ) În orice caz, condamnarea lui Platon la 18 ani de închisoare este salutabilă.

  Reply
 2. Subiectul 90 at |

  Ma gandeam ca o sa cumpere judecatorii cum a facut si Filat, ca i-au dat doar 9 ani.

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green