20023830_1274590685996184_8146412233002677104_o

Veste bună pentru medicii moldoveni! România recunoaște diplomele de studii eliberate de țara noastră

Veste bună pentru medicii care și-au făcut studiile în Republica Moldova. Diplomele acestora vor fi recunoscute în România. Normele privind recunoașterea certificatelor și a titlurilor de medic specialist, eliberate de un alt stat terț, au fost publicate recent în Monitorul Oficial al României, scrie e-sanatate.md.

Totuși, există câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea practica medicina peste Prut. Formarea de medic specialist a persoanei care solicită recunoașterea trebuie să se fi „efectuat în condiții de studiu și practică medicală care asigură competența profesională a acestuia cel puțin similară cu competența profesională a medicilor pe plan national”, se menționează în documentul publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, titlurile oficiale de calificare ca medic specialist trebuie să fie eliberate de autoritatea desemnată în temeiul actelor normative în vigoare în statul pe teritoriul căruia a avut loc formarea, în cazul nostru USMF Nicolae Testemițanu și Ministerul Sănătății.

Solicitările de recunoaștere a diplomelor urmează să fie depuse către o comisie mixtă care va fi aprobată prin ordinul Ministerul Sănătății. Membrii comisiilor vor fi desemnați de comisiile de specialitate, iar un membru va veni de la Colegiul Medicilor.

Recunoașterea profesională se face de către Ministerul Sănătății prin ordin, numai după ce raportul comisiei mixte va fi avizat de Colegiul Medicilor din România. Procedura se finalizează după ce solicitantului i se eliberează certificatul de membru de către Colegiul Medicilor din România, pentru exercitare profesiei de medic pe teritoriul României cu titlul de medic specialist în specialitatea echivalată, cu respectarea normelor legale.

Autoritățile române se obligă să soluționeze cererea de recunoaștere în maxim 90 de zile de la data înregistrării dosarului complet.

Potrivit sursei citate, în cazul în care durata formării a medicului nu corespunde cu durata de formare a statului român, se prevăd proceduri suplimentare, respectiv va fi nevoie de mai multe acte doveditoare și se va institui o probă de aptitudini.

Imagine simbol: shutterstock.com

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green