11

Viorica Dumbrăveanu: „Astăzi suntem cu toții pe prima linie în lupta cu infecția COVID-19. Fac apel la responsabilitate”

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu date actualizate privind persoanele infectate cu noul tip de Coronavirus.

Până astăzi, 30 martie curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 263 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 59 sunt de import, iar 204 sunt cu transmitere locală, inclusiv 18 din stânga Nistrului.

Cu privire la starea pacienților, 44 persoane sunt internate în stare gravă, iar restul pacienților de gravitate medie și satisfăcătoare. Menționăm că, 13 persoane au fost tratate și externate.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că au fost activate, pentru internarea pacienților suspecți și diagnosticați cu virusul COVID-19, Spitalul Municipal Bălți, Spitalul Raional Căușeni, iar de astăzi urmează să fie activat Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, prioritar pentru pacienții domiciliați în municipiu. Totodată, începând cu ziua de mâine, Spitalul din Comrat va interna pacienți suspecți și confirmați, iar de pe data de 1 aprilie, spitalele din Edineț, Soroca, Nisporeni, Orhei și Cahul.

„Infecția COVID-19 nu selectează o țară după nivelul de dezvoltare, nu selectează persoana după statul social. Acest virus a pus în dificultate țări din întreaga lume. Este esențial să conștientizăm cu toții că o dată infectați, nimeni nu va avea oportunitatea de a se trata într-o altă țară, decât în instituțiile spitalicești din Republica Moldova. Vă îndemn să nu mai blamăm sistemul medical, care este în condițiile în care este, dar să ne solidarizăm pentru a face față acestei situații complicate pentru noi toți”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

La fel aceasta a făcut un apel public repetat: „Să ne întrebăm pe fiecare dintre noi, cum am acționa dacă am avea posibilitatea să salvăm o viață. O veți salva? Dacă ați avea posibilitate să salvați mii de persoane. Le veți salva? Astăzi suntem toți pe prima linie. Răspunsul trebuie să fie DA. În aceste condiții, vin cu un apel repetat. Haideți să ne responsabilizăm în lupta cu virusul COVID-19”.

Nicolae Furtună, directorul ANSP, a venit cu date actualizate cu privire la cadrele medicale infectate cu COVID-19. Astfel, din numărul total de 263 de cazuri, 60 de persoane sunt din sistemul medical. Din aceste 60 de persoane, doar 9 cazuri sunt direct legate de prestarea asistenței medicale, 28 de lucrători medicali nu au putut indica în fișa epidemiologică cauzele unde s-au infectat, iar alte 26 de cazuri au fost pe cale comunitară de transmitere.

Totodată, oficialul a oferit detalii referitor la procedurile de înhumare a persoanelor decedate. El a specificat că pentru moment este indicat să se renunțe la o parte din tradiții, în special la slujba din biserică și la parastase. La fel, numărul persoanelor participante la înmormântare trebuie să fie limitat, păstrându-se distanța socială și măsurile de igienă.

Nicolae Furtună a accentuat că persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. El a reiterat că se recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de infecție și pentru persoanele care au grijă de pacienții infectați.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green