fff

Vitalie Vrabie către experții internaționali anticorupție: Serviciul Vamal a instituit o politică de toleranță zero față de corupție

Capacitățile de investigare și combatere a infracțiunilor de corupție au fost discutate în cadrul unei întrevederi a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu experții proiectului Twinning în domeniul anticorupție. Discuțiilor au fost supuse o serie de recomandări formulate de experții internaționali în cadrul misiunilor desfășurate.

În intervenția sa, șeful Vămii le-a mulțumit reprezentanților proiectului pentru asistența acordată și a menționat că instituția aplică deja o bună parte din recomandările înaintate. Totodată, Vitalie Vrabie s-a referit la măsurile întreprinse de autoritatea vamală și, în particular, de Direcția integritate și supraveghere, pentru a diminua incidența actelor de corupție sau a acțiunilor care le pot favoriza.

Șeful Vămii a vorbit despre controalele inopinate efectuate de ofițerii securității interne, precum și despre proiectul de instalare a camerelor de supraveghere video în toate posturile vamale. La fel, acesta a subliniat și controlul în linia a doua, asigurat de echipele mobile, care au competențe pe întreg teritoriul țării. Prin urmare, în cazul acestea depistează un lot de marfă nedeclarată și se constată că aceasta a fost introdusă prin vamă, atunci este cercetat și vameșul care a autorizat trecerea.

Totodată, directorul Serviciului Vamal a menționat că integritatea este și unul dintre principalele criterii pentru angajare, candidații fiind verificați în acest sens chiar din momentul depunerii dosarului. Cei selectați au obligația de a face cunoștință cu Codul de etică și conduită a funcționarului vamal, prin care își consemnează angajamentul de a nu admite incidente de integritate. „Evident că un salariu mic nu reprezintă nicidecum o justificare pentru implicarea în acte de corupție, însă acum, cei găsiți vinovați de asemenea fapte chiar nu vor avea niciun argument”, a subliniat acesta.

De asemenea, Vitalie Vrabie a menționat amplele operațiuni anticorupție, desfășurate în colaborare cu CNA și Procuratura Anticorupție, începând cu anul 2016 și care au permis excluderea din sistem a unui număr mare de angajați cu probleme de integritate. Totodată, este de precizat că operațiunile au avut la bază informații și materiale operative furnizate de către Direcția integritate și supraveghere a Serviciului Vamal.

„Integritatea este esențială pentru succesul reformelor demarate. Conștientizăm pe deplin riscurile pe care le comportă fenomenul corupției pentru dezvoltarea unui sistem, dar și a unei societăți, per ansamblu, și din acest motiv am instituit o politică de toleranță zero față de corupție. Iar cei care nu se conformează acestei politici sunt eliminați din sistem”, a declarat Vitalie Vrabie.

Potrivit Serviciului Vaman, proiectul Twinning „Suport în consolidarea capacităţilor operaţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie” a fost lansat septembrie 2017. Scopul Proiectului Twinning constă în consolidarea capacităţilor instituţionale ale organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în vederea eficientizării luptei împotriva corupţiei, Serviciul Vamal fiind una dintre instituțiile beneficiare. Proiectul este implementat de un consorţiu, format din instituţii specializate din 3 state-membre ale Uniunii Europene: Lituania, România și Finlanda.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green