sv_1

Vitalie Vrabie: „Eficientizarea activității Serviciului Vamal a adus încasări record la bugetul de stat în 2017”

Încasări în creștere cu circa 3 miliarde de lei, reducerea fraudelor, armonizarea legislației vamale naționale, majorarea numărului de beneficiari ai simplificărilor și demararea unor proiecte importante pentru reabilitarea infrastructurii posturilor vamale și modernizarea sistemelor informaționale – acestea sunt principalele realizări ale Serviciului Vamal în anul 2017, prezentate de directorul general al instituției, Vitalie Vrabie în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit cifrelor anunțate de către șeful Vămii, pentru anul 2017, Vama înregistrează încasări record la bugetul de stat în valoare de 20 mlrd. 373 mln. de lei, ceea ce constituie o creștere cu cca 3 miliarde lei (+17%) mai mult față de anul 2016. „Și aceste creșteri vin pe fundalul unor majorări nesemnificative de doar un procent a valorii mărfurilor importate, ceea ce denotă sporirea eficienței organului vamal. Asta mai înseamnă că ne-a reușit să diminuăm semnificativ fraudele vamale precum declararea neautentică, diminuarea valorii în vamă sau contrabanda”, a precizat Vitalie Vrabie.

Reducerea incidenței fraudelor asociate domeniului vamal este confirmată de datele statistice deținute, conform cărora, în perioada de referință, valoarea mărfurilor reținute pe cauzele penale și contravenționale a constituit 234.764.665 lei, în creștere cu 8,5% comparativ cu valorile înregistrate în anul 2016.

„Fenomenul traficului ilicit cu țigarete, la fel, se află într-un continuu declin, datorită aplicării complexe a instrumentelor antifraudă precum analiza de risc, informațiile operative, controlul chinologic și scanarea. La acest capitol, datele pentru anul 2017 arată o creștere a numărului de țigarete reținute cu circa 30%, fiind depistate în total 5,6 milioane țigarete, comparativ cu 4,4 milioane, reținute pe parcursul anului 2016.”, a explicat Vrabie.

Totuși, concomitent cu măsurile de securizare întreprinse, Vama a fost preocupată și de componentele de fluidizare și simplificare a procedurilor. În anul 2017 a dat startul mai multor proiecte de amploare ce vizează atât reabilitarea infrastructurii posturilor vamale, cât și modernizarea sistemelor informaționale din gestiune. Un alt element de accelerare a traficului transfrontalier se referă la controlul comun, practică pe care sperăm să o replicăm în cât mai multe puncte de trecere, astfel încât cei care traversează frontiera să fie supuși unui singur filtru de control.

Tot în anul 2017, autoritatea vamală a avansat semnificativ în demersurile de armonizare a legislației vamale cu acquis-ul comunitar, prin promovarea unei noi Legi privind Serviciul Vamal, dar și a unui nou Cod Vamal.

Vitalie Vrabie a mai menționat că, pentru a asigura eficiența organului vamal, instituția va continua să pună accent pe perfecționarea profesională a angajaților vamali, precum și pe promovarea unui comportament integru. „Performanțele pot fi obținute doar cu oameni pregătiți, valorile cărora rezonează cu cele pe care le-am promovat de la bun început: profesionalism, angajament, responsabilitate și integritate.”, a concluzionat șeful Vămii.

Foto: customs.gov.md

Răspândește știrea!

4 Comentarii

 1. Gurău at |

  Scur pe doi!
  Dacă Filat a condus această instituție timp de șase ani, vă închipuiți câți bani a furat din bugetul statului?

  Reply
 2. Dima at |

  Acum ca scop vama trebuie sa aiba ca scop mentinerea si dezvoltarea continua a vamii, pentru a reduce total contrabanda.

  Reply
 3. Anonymous at |

  Domn Vrabie este tare modest!

  Reply
 4. andrei at |

  Dacă sunt oameni competenți atunci și rezultate pe măsură! Voi ați vrut rezultate fără ca să aibă cine lucra normal???
  Vrabie e o persoană foarte responsabilă și chiar cred că va reuși să realizeze ce a planificat !

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green