2c3184a8f0f088010798e3f7f8a1a3b0

Filat a depus o plângere la CEDO! Ex-premierul consideră ilegală sentința în dosarul său și invocă multiple încălcări comise în cadrul anchetei

Casa de avocatură „Popa și Asociații”, care a apărat în instanță interesele ex-premierului Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, a anunțat astăzi că a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui Igor Popa, decizia de a se adresa la CEDO aparține clientului său, care consideră ca fiind ilegală decizia luată de magistrații din Republica Moldova.

În cerere, Vlad Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18, etc

Vlad Filat a reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art. 13 al Convenției. Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern.

Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Covenție care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. „Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media… Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.

De asemenea, dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea, etc. În același timp, Vlad Filat se plânge Curții Europene pe faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

La fel, fostul demnitar invocă încălcarea art. 8 din Convenție – Dreptul la respectarea vieții private și de familie – prin faptul că au fost divulgate intenționat în presă anumite acte din dosar. Totodată, în tot cursul procesului penal, Vlad Filat a apărut încătușat și înconjurat excesiv de mascați. Acest lucru a indus opiniei publice ideea vinovăției lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectată nu doar viaţa privată, ci şi imaginea publică.

Fostul premier mai invocă și încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1. În principal, se punctează ținerea în arest preventiv pe toată durata procesului, fără probarea vreunui risc real al faptului că urmărirea și judecarea se pot desfășura doar în condiții de detenție. Scopul menținerii arestului preventiv până la finalul procesului a fost înlăturarea lui Vlad Filat din spațiul public și politic, se menționează în plângerea la CtEDO.

Reprezentantul lui Vlad Filat la Curtea Europeană, avocatul Igor Popa este convins că CEDO va obliga instanța națională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat și să îl restabilească în drepturi.

„Ce s-a întâmplat în acest dosar de rezonanță este o eroare judiciară. Cu siguranță, acest caz va completa șirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană. Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanțele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalități pe bandă rulantă. Domnul Filat a fost nedreptățit, iar cei care au comis ilegalități în instrumentarea acestui dosar vor purta răspundere pentru faptele lor. Este grav faptul că până la pronunțarea unei decizii de către CtEDO, Vlad Filat va fi izolat de societate și de cei dragi. Sunt sigur că în dosarul lui Vlad Filat adevărul va triumfa”, susține Igor Popa.

Menționăm că, în anul 2015, Vlad Filat a mai depus o plângere la CtEDO „Filat contra Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.


Foto/Video: crimemoldova.com/Popa şi Asociaţii via Facebook

Răspândește știrea!

5 Comentarii

 1. Jack at |

  da la infulenta pe care o are Plahotniuc asupra oficialilor europeni, Filea nu va avea cistig de cauza nici la CEDO, Plaha si-a asigurat pirghiile necesare in asa mod ca europenii sa nu-si bage nasul prea tare

  Reply
 2. Sara at |

  Inca o scrematura de pe banii de la BEM pentru care si este tras la raspundere. Dar, mai vedem, cei din UE nu sunt orbi ca sa vada niste lucruri pur evidente.

  Reply
 3. Vadim at |

  Pe Filat il mai asteapata inca vreo doua dosare legate de prostiile pe care le-a facut la Vama si Fisc.

  Reply
 4. timofei at |

  oricum o sa stea la duba

  Reply
 5. Anonymous at |

  Ce nu faci pentru libertate

  Reply

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green