5797271

Vlad Filat, pe banca acuzaților în cel de-al doilea dosar al său! Cum arată ex-premierul după trei ani de pușcărie

Ex-premierul Vlad Filat a fost adus astăzi la sediul Judecătoriei Buiucani, acolo unde a avut loc prima ședință în cel de-al doilea dosar penal în care este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul lider al PLDM era încătușat și însoțit de mascați. 


Video: ProTV Chișinău

Amintim vă Procuratura Anticorupție a finalizat recent urmărirea penală și a expediat în instanță un nou dosar deschis pe numele lui Filat. Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, ex-premierul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01 iulie 2013, acesta a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Fostul premier nu își recunoaște vina. Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În anul 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie pentru trafic de influență și corupere pasivă. Acesta a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă după Ilan Shor a depus un autodenunț, comunicând că i-ar fi oferit politicianului 250 de milioane de dolari și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a deținut funcția de prim-ministru.

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green