uiuy

Zece ani împotriva violenței: Modificările legislative aprobate de Parlament au un impact pozitiv

Modificările legislative aprobate de Parlament pentru a combate fenomenul violenței în familie au un impact pozitiv, iar lucrurile au evoluat spre bine în vederea asigurării protecției victimelor. Concluziile au fost enunțate în cadrul mesei rotunde „Zece ani împotriva violenței – realizări și perspective”, organizată de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

„Republica Moldova poate fi un model despre cum autoritățile, societatea civilă și partenerii de dezvoltare și-au unit eforturile pentru a lupta împotriva fenomenului violenței în familie. Cu toate eforturile noastre și a modificărilor legislative promovate, în țară sunt în continuare multe cazuri de violență în familie. Indiferent unde vom fi, noi, deputatele, trebuie să luptăm pentru demnitatea femeilor, într-o societate cu toleranță zero la violență”, a declarat președintele Comisiei, Valentina Buliga.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Larionov, a vorbit despre măsurile de protecție împotriva cazurilor de violență în familie, desfășurate de colaboratorii Poliției. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 9.124 de adresări privind conflictele în familie. Potrivit informațiilor, poliția a constat 2.252 de cazuri de violență în familie, între care, 837 de cazuri cu elemente de infracțiune și 1.415 de cazuri contravenționale. Totodată, din informațiile oferite de poliție, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 24 de cazuri de omoruri urmare a violenței în familie.

Experta Promo-Lex, Lilia Potângă a menționat că, potrivit datelor statistice, au fost emise peste 4 000 de ordine de restricție și, respectiv, peste 800 de ordonanțe de protecție. De asemenea, în cadrul campaniilor de informare desfășurate de Promo-Lex împreună cu alte organizații și instituții au fost informate peste 18 000 de persoane în privința fenomenului violenței în familie.

Și directoarea Centrului de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, Rodica Moraru s-a referit la măsurile de protecție oferite victimelor violenței în familie și ale traficului de ființe umane prin acordarea asistenței medicale, juridice etc.

Participanții la discuții au sesizat, pe parcursul experienței lor, un șir de cazuri, care se repetă și care impun îmbunătățirea mecanismului de implementare a legislației și schimbarea mentalității populației în combaterea violenței.

Deputații au solicitat autorităților responsabile să monitorizeze cu atenție implementarea legislației și să raporteze Comisiei protecție socială, sănătate și familie despre evoluțiile înregistrate și deficiențele care există.

Parlamentul a adoptat, în 2012, un șir de modificări legislative, care au eliminat deficiențele în implementarea Legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Acestea fac referinţă la „hărţuirea sexuală” şi „violenţa în familie”, acoperind atât violenţa fizică, cât şi cea psihologică. Noile amendamente prevăd şi aplicarea ordonanţelor de protecţie de către judecători.

În 2016, Parlamentul a mai adoptat un șir de modificări la actele legislative din domeniu, sporind eficacitatea intervenției autorităților în cazurile de violență în familie și lărgind spectrul de drepturi pentru victimele violenței în familie. Noile modificări sunt în conformitate cu prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, cel mai complex tratat internațional în domeniu.

Cele mai importante modificări legislative presupun: introducerea ordinului de restricție de urgență pentru victimele violenței în familie, sancționarea mai dură a agresorilor și obligarea acestora la programe de reeducare,obligații specifice din partea statului, cum ar fi susținerea serviciilor existente pentru victimele violenței în familie și crearea unor noi servicii (centre pentru agresori, servicii specializate etc.), plata unor compensații financiare pentru victime, scutirea acestora de plata taxei de stat și asigurarea asistenței juridice garantate de stat etc.

Anul 2017 a debutat cu alinierea Republicii Moldova la standardele internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei, țara noastră semnând Convenția Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie (Convenția de la Istanbul).

Foto: Parlamentul RM via Facebook

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green