mingi-de-fotbal-champions-league

Ziua Mondială a Fotbalului: Cum a apărut sportul-rege în Moldova

Astăzi, 10 decembrie, este marcată Ziua Mondială a Fotbalului.

Această inițiativă a fost înaintată de către Organizația Națiunilor Unite, având scopul de a aduce un omagiu sportului-rege care a reușit să cucerească inimile a milioane de oameni din diverse colțuri ale mapamondului.

Se consideră că fotbalul este un sport cu o tradiție de aproximativ 2000 de ani, însă, forma sa inițială este destul de diferită de cea din prezent. Jocurile cu mingea au existat încă din antichitate, fiind descoperite numeroase dovezi ale acestora în istoria diverselor civilizații.  Federația Internațională de Fotbal Asociație a recunoscut China ca fiind țara de origine a fotbalului, datorită faptului că, în anul 200 i. Hr., în timpul dinastiei Han, o parte din poporul chinez juca un sport asemănător, numit Tsuh-Kuh.

În acea vreme, mingea era umplută cu iarbă sau câlți, învingătorii primeau premii, iar echipa care pierdea era biciută de proprii suporteri. Principala competiție avea loc cu ocazia zilei de naștere a împăratului, iar antrenamentele făceau parte din pregătirea militară. Numele vine de la “a lovi”- tsuh, iar kuh se referă la mingea folosită în timpul jocului. Porțile erau înalte de 8 metri, cu plase de mătase de 30 de cm, prin care jucătorii trebuiau să treacă mingea cu ajutorul piciorului.

Fotbalul în Republica Moldova

Fotbalul este unul dintre cele mai populare genuri de sport în Republica Moldova. În perioada sovietică, între anii 1947 și 1955, jucătorii de fotbal ai echipelor chișinăuiene Dinamo și Burevestnik (mai târziu, Moldova și Nistru Chișinău) evoluau în Liga Superioară a URSS, iar cel mai bun rezultat a fost locul 6 în 1956.

Acest rezultat a fost unul total neașteptat, deoarece în 1956 echipa moldovenească a fost debutantă în Liga Superioară a URSS și nimeni n-o lua în serios.

Totuși, echipa a început un sezon fără înfrângeri, având 11 meciuri câștigate (mai multe decât toate echipele) și împărțind primul loc în liga superioară cu echipele din Moscova Spartak și Torpedo (avea 15 puncte adunate).

Doar din cauza raportului goluri marcate / ratate, echipa noastră a ocupat locul trei în clasament.

Impresionantă a fost victoria în deplasare în fața echipei Torpedo de la Moscova cu un scor de 4:1. Pentru o scurtă perioadă de timp, echipa chișinăuiană a ajuns să fie lider al campionatului!

Și totul s-a întâmplat într-un sezon în care străluceau marii jucători sovietici: L. Yashin, N. Semonyan, I. Neto, E. Streltsov și alții.

Pe de o altă parte, în componența echipei Burevestnik se numărau așa fotbaliști ca Iurii Korotkov, Mihail Muhortov, Vitalii Vatskevic, Mihail Potapov, Valentin Mirgorodschi.

 

Răspândește știrea!

Comentează

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green