Festivaluri de senzatie în Moldova. Distracția e pe cale să pornească!

Deși este o țară din Europa de Est, Republica Moldova este una extrem de pitorească, ce se lasă descoperită în fața turiștilor curioși. Extrem de ospitalieră și deschisă, ea are nenumărate peisaje incredibile pe care vizitatorii le pot admira. Cel mai important element al acestei țări este vinul, având chiar o zi dedicată și un festival dedicat pentru acest produs național. În afară de varietatea sa extrem de mare, vizitatorii pot avea parte de nenumărate degustări de la faimoase podgorii și vinării, cunoscute la nivel internațional.

Fiind o țară ce adăpostește numeroase etnii, Republica Moldova este cunoscută de asemenea pentru ospitalitatea ei la fiecare pas. Astfel, pe parcursul anului se țin numeroase evenimente care aduc laolaltă oamenii din toate colțurile țării, pentru a celebra cultura și diversitatea. În acest articol, cititorii pot afla mai multe informații despre cele mai importante festivaluri care au loc în Moldova. De asemenea, aceștia pot afla și ce evenimente importante urmează pe parcursul anului.

Vernisajul vinului deschis 24/7

Cu toate că este o țară mică din punct de vedere teritorial, Moldova beneficiază de alte avantaje incredibile, cum ar fi solul. Acesta, fiind extrem de fertil, combinat cu o climă ce avantajează creșterea plantelor, una din industriile sale importante este viticultura. Din acest motiv, moldovenii au numeroase evenimente care celebrează acest produs chiar la începutul sezonului turistic. Cele mai importante festivaluri la care vizitatorii pasionați de vin pot participa sunt Vernisajul Vinului și Mai Vin. Desigur, acestea sunt sprijinite, încurajate și promovate de către Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole.

Vernisajul Vinului a devenit deja o tradiție, fiind anul acesta la a XX-a ediție, fiind ținut atât în primăvară, cât și în iarnă. Acest eveniment este dedicat în special vinurilor, însă turiștii vor găsi și alte specialități precum șampanie, prosecco și alte spumante. În fiecare an, fiecare vizitator poate degusta un impresionant număr de peste 300 de băuturi exclusive, oferite de peste 55 de vinificatori celebri. În cadrul acestui eveniment, somelierii vor îndruma participanții într-o adevărată călătorie a vinului. Fiecare vin este însoțit de asemenea de un aperitiv special ales, pentru a face experiența degustării cu adevărat impresionantă.

Un alt eveniment ce nu trebuie ratat este Mai Vin, unul organizat exclusiv de către Vinăria Asconi la începutul lunii mai. Această vinărie este localizată la doar 30 de km de Chișinău și găzduiește în fiecare an un picnic într-un cadru natural, însoțit de peisaje pitorești. Atmosfera din cadrul acestui festival este de asemenea însoțită nu numai de vinuri alese, dar și de gastronomia locală, imposibil de refuzat. În cadrul acestui eveniment, vizitatorii pot observa și tot procesul tehnologic ce are loc în cadrul Asconi Winery.

Evenimente care nu trebuie ratate în 2022

Pentru anul 2022, marii organizatori ai evenimentelor din Republica Moldova promit tuturor vizitatorilor săi o experiență de neuitat. Pe lângă festivalurile dedicate industriei vinului, Moldova are o cultură extrem de vastă și veche, ce se întinde în toate artele sale, inclusiv gastronomia și ceramica. Astfel, turiștii pot opta pentru unul sau mai multe din următoarele evenimente ce urmează a se desfășura:

  • Street Food & Wine Festival. Acest eveniment are loc la sfârșitul lunii mai, și celebrează nu numai producătorii de vin, dar și diversitatea bucatelor locale ale Moldovei. În cadrul său, vizitatorii se pot delecta cu delicatese pregătite de către Wine Gogh, RUF, KEKS, Kamora Burger și mulți alții. De asemenea, turiștii vor putea degusta vinuri de la cei mai selecți producători, printre care Purcari Wines, Doina Vin și DOR Wines. La sfârșitul fiecărei ediții, organizatorii prezintă printr-un aftermovie toată experiența de neuitat.
  • Cucuteni. O adevărată aventură printre civilizațiile antice ale lumii este în cadrul Festivalului Cucuteni. Organizat în mijlocul verii, acest eveniment, celebrează locul nașterii uneia dintre cele mai importante civilizații de pe acest teritoriu. Aici, vizitatorii pot admira faimoasele vase de ceramică realizate de către cucuteni cu milenii în urmă.
  • Dor Călător. Pentru iubitorii muzicii în aer liber, acest festival este ocazia perfectă de a experimenta acest lucru în Moldova. Evenimentul Dor Călător are loc în cadrul unei celebre vinării, Vinăria Poiana, localizată într-un cadru de poveste. Alături de decorul incredibil al naturii, vizitatorii vor putea asculta trupe de muzică folk sau clasică. Participanții își pot aduce de asemenea pături, pentru a putea organiza un mare picnic, în cadrul concertelor de muzică. Toată atmosfera din cadrul acestui eveniment este una de picnic, unde turiștii se pot delecta cu vinul local. De asemenea, aceștia pot încerca, multe gustări locale puse la dispoziție și pot achiziționa suveniruri realizate de artiștii locali invitați la eveniment.

Amintirile încep acum la marile festivaluri din Moldova

În fiecare perioadă a anului, Republica Moldova pregătește numeroase evenimente, în cadrul cărora vizitatorii curioși pot veni. De la evenimente muzicale precum Dor Călător și Festivalul de Operă și Balet „Maria Bieșiu”, până la nenumăratele festivaluri dedicate Vinului, toate acestea sunt speciale. Astfel, indiferent că doriți să luați o vacanță în mijlocul toamnei sau una la începutul primăverii, Republica Moldova vă va întâmpina cu o serie de festivaluri absolut incredibile și atractive!