Moldova participă la Eurovision Song Contest cu Zdob și Zdub

Eurovisionul este un concurs de muzică, ce aduce laolaltă toate națiunile Europei, într-o competiție spectaculoasă. Deși Moldova nu este un competitor vechi, având debutul său în anul 2005, fiecare participare a sa a adus multă bucurie pe scenă. În acest an, celebra trupă Zdob și Zdub revine pe scena Eurovision, cu melodia „Trenulețul”.

Deși nu sunt la prima lor apariție în cadrul concursului, fiecare participare a lor a reușit să aducă Moldova pe primele poziții. În anul 2006, Zdob și Zdub au ajuns pe poziția a 2-a în semifinală, și pe locul al 6-lea în marea finală, cu melodia „Boonika bate toba”. O altă melodie care a cucerit publicul de la Eurovision a fost „Hey Mamma”, interpretată de SunStroke Project, în anul 2017. Aceștia au dus Moldova pe poziția a 3-a în marea finală, ce a avut loc în Kiev. În cadrul acestui articol, cititorii vor afla mai multe informații despre cele mai reprezentative trupe moldovene din cadrul Eurovision, cât și competitorii săi din acest an.

Zdob și Zdub, o trupă ce a cucerit Europa prin hiturile lor

Pentru membrii trupei Zdob și Zdub, muzica a reprezentat întotdeauna o pasiune care nu s-a oprit. Astfel, prezența lor în această industrie nu s-a oprit timp de peste 20 de ani. De asemenea, compoziția acestei trupe a rămas aceeași încă de la început, avându-i pe Roman Iagupov la voce și instrumente, Valeriu Mazilu la trompetă, Mihai Gîncu la percuție, Victor Dandeș la pian, Anatol Pugaci și Sergiu Vatavu la chitara. Aceștia au reușit să îmbine într-un mod extrem de armonios mai multe subgenuri de muzică, precum hardcore punk cu muzica populară. Desigur, pentru a-și putea păstra unică și particulară această creație, toate lansările lor sunt asigurate de către ANPFI.

Această trupă a fost fondată în anul 1994, chiar în Chișinău, inima Moldovei. Numele lor este inspirat de bătăile în tobă, folosind astfel onomatopeele zdob și zdub. Deși la început au fost numeroase schimbări în componența lor, după multă experimentare aceștia au ajuns la sunetul pe care îl cunoaștem astăzi cu toții. Una dintre reprezentațiile lor importante de-a lungul carierei este deschiderea în cadrul concertului Rage Against the Machine. În cadrul festivalului Learn to Swim II, aceștia au încântat mulțimea cu marile lor hituri. De asemenea, o altă participare a lor a fost în cadrul MTV Russian Party, în anul 1999. Pe acea scenă, Zdob și Zdub au cântat alături de alte trupe precum Gorky Park și chiar Red Hot Chilli Peppers.

O colaborare faimoasă pe care Zdob și Zdub au avut-o în trecut a fost cea cu Emil Kusturica. Acesta a fost prezent și în videoclipul Bună Dimineața, care le-a adus premiul pentru cel mai bun videoclip în anul 2001, la premiile MTV Music Awards.

Republica Moldova, într-o competiție acerbă cu ceilalți artiști renumiți de la Eurovision

În acest an, Republica Moldova va trebui să confrunte ceilalți artiști la Torino. Ediția numărul 65 de anul trecut a fost câștigată de trupa Måneskin, cu melodia „Zitti E Buoni”. Deși nu a fost o melodie în engleză, melodia a impresionat toți ascultătorii, ajungând să fie primii în clasamentul votanților. În ediția din 2022, vor participa un număr de 40 de trupe, Armenia și Muntenegru revenind în competiție în acest an.

Câțiva din participanții pe care Zdob și Zdub vor trebui să îi întreacă la puncte vor fi:

  • Subwoolfer-Give that wolf a banana. Deși este o trupă care nu se ia în serios, având versuri extrem de diferite față de ceilalți participanți, Subwoolfer a fost apreciat de public. Având o apariție unică prin măștile aurii de lup și o melodie electronică energică, această trupă este pregătită să lupte pentru premiul cel mare.
  • WRS-Llamame. Reprezentantul României ales de către juriu pentru acest an a fost WRS, cu 59 de puncte obținute în final. Numele acestuia este Andrei Ionuț Ursu și și-a început cariera ca dansator, urmându-și ulterior pasiunea de cântăreț. Ambii părinții ai lui Andrei sunt dansatori profesioniști de muzică populară, astfel că apartenența lui la trupe de dansatori renumiți nu este de mirare. Câțiva dintre artiștii pentru care a dansat au fost Inna, Antonia și chiar Carla’s Dreams. În prezent, melodia sa pentru Eurovision a impresionat ascultătorii spanioli.
  • MARO-Saudade, Saudade. O trupă alcătuită exclusiv din femei, MARO este reprezentanta Portugaliei pentru această ediție a Eurovision. Maro, vocea principală a trupei, are deja o carieră începută în muzică, fiind o absolventă a Berklee College of Music. De asemenea, ea a colaborat cu mulți artiști celebri în trecut, precum Jessie J.

Să fie adus premiul acasă de marii artişti? Moldovenii le țin pumnii

Deși Republica Moldova nu are o industrie atât de dezvoltată a muzicii precum celelalte țări ale Europei, aceasta are pasiunea și devotamentul. În fața națiunilor precum Spania, Italia, sau țările nordice, care dețin un palmares al trofeelor Eurovision, Republica Moldova reușește în fiecare an să impresioneze mulțimile. În acest an, ținând cont deja de rezultatele extrem de bune obținute de Zdob și Zdub la fiecare participare a lor, fanii acestei trupe au speranțe mari. În concluzie, sperăm ca și de această dată trupa să obțină o poziție bună în clasamentul final!